Intervju

Gerila Intervju – Ivan Krstić Krcko o bojkotu i DS

Gerila intervjui se nastavljaju, a prvi koji je odgovarao na naša pitanja u obnovljenom izdanju jeste Član Glavnog odbora Demokratske stranke, Ivan Krstić Krcko.

Mi smo razgovarali na temu bojkota, same kampanje, pozicije unutar Demokratske stranke i šta se nakon izbora dešava sa Demokratskom strankom.

Da li podržavate i stojite iza ideje bojkota?

“Stojim nepokolebljivo ne iza ideje bojkota, vec iza programa otpora autokratskoj vlasti Aleksandra Vucica. Celovitog. Deo programa, aktivnosti i mera uključuje i bojkot kao legitimno sredstvo u uslovima nepostojanja elementarnih demokratskih uslova za održavanje fer i slobodnih izbora.”

Da li smatrate da je kampanja bojkota urađena kako treba?

“Kampanja bojkota je pokazala mnoge manjkavosti i mozda je dobro sto je kao odraz neslaganja u SZS svakog od nas navela da preispitamo svoje razloge i potrebe, i same ciljeve. DS nema ambicije oročene na izborni ciklus i nama bojkot nije rešenje u nedostatku rešenja. U kampanji bojkota propusteno je, a nije kasno da se ispravi, predstavljanje programa, nuđenje odgovora, nije sve i ne sadrži se sve u jednoj reči, nalepnici. Ako se tako nastavi onda birače ostavljamo bez odgovora u ime čega oni treba da pokažu građansku hrabrost i odlučnost.”

Da li je, posle svega što se desilo, Demokratskoj stranci još uvek mesto u Savezu za Srbiju?

“Pravo pitanje je da li je SzS mesto stozera okupljanja demokratske opozicije ili je prirodnije i bolje za drustvo da to bude DS. SzS se nije pokazao u onoj dimenziji u kojoj je zamisljen. Umesto sirine on nas uvodi u tesnać, i bavimo se iznova i iznova dokazivanjem lojalnosti politici Saveza, umesto idejama promena.”

Kako komentarišete istup i kršenje bojkota rada skupštine od strane Gordane Čomić?

“Gordana Čomic je bila i ostala demokrata i opozicionar. To ne menja ni preporuka Etičkog odbora, ni njena odluka za koju mislim da nije bilo ni vreme, ni mesto.”

Gde vidite DS nakon izbora?

“DS nakon ovih izbora vidim kao mesto početka, odakle ćemo voditi borbu za svakog građanina i građanku i snagom malih pobeda izvojevanih za i u ime nas pobediti onoga koji predugo monopoliše pravo da govori i radi u ime svih i vodi u pogrešnom pravcu. DS ni danas, ni sutra ne vidim kroz preporuke Etickog odbora, vec kao stranku u kojoj se etika poštuje kao individualna vrednost svakog člana.”

Comments

comments