Društvo

GORI I OD VUČIĆA: Dodik najavio zabranu protesta zbog poskupljenja goriva!

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da neće dozvoliti bilo kakvu anarhiju u vezi s organizovanjem protesta u Republici Srpskoj zbog poskupljenja goriva. On je rekao da svaki protest mora biti organizovan u skladu sa zakonom.

PROČITAJTE JOŠ: MUP KOČI ISTRAGU O BAJATOVIĆEVIM MALVERZACIJAMA!

“Tražiću od policije da sklanja automobile koji se budu zaustavljali na ulicama. Svaki protest koji se organizuje, mora biti prijavljen i sve što ugrožava druge podleže zakonskoj odgovornosti. Ne možete da zaustavite automobil negde na putu i tako ugrozite druge ili zaustavite saobraćaj, a nekome, recimo, treba Hitna pomoć u tom trenutku”, kazao je Dodik.

Prema njegovim rečima, ako neko hoće da protestuje zbog goriva, onda treba da stane na benzinsku pumpu i tu izrazi svoje nezadovoljstvo. On i iza ovih najavljenih protesta vidi politiku i pokušaj destabilizacije.

On razlog za poskupljenje goriva vidi u skoku cena nafte na svetskom tržištu, na šta vlasti RS ne mogu da utiču.

PROČITAJTE JOŠ: DA LI SRBIJI PRETI KOLAPS? BEŽE LEKARI, VOZAČI, NESTAJE VODE I STRUJE…

Na društvenim mrežama pojavio se poziv građanima u RS da u nedelju, 10. juna, u 17 časova zaustave svoja vozila na jedan čas i time izraze nezadovoljstvo zbog poskupljenja goriva. Gorivo na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj srednom maja je poskupilo za deset pfeninga po litru i sada košta oko 2,25 do 2,39 konvertibilnih maraka, odnosno od 1,16 do 1,22 evra po litru.

Gorivo je na benzinskim pumpama u RS pre toga poskupelo polovinom aprila, kada je u proseku koštalo oko 2,18 KM po litru, a krajem januara je koštalo 1,91 KM po litru.

Razlog za poskupljenje goriva za više od 12 odsto od januara do danas je primena novog Zakona o akcizama BiH, koji je usvojio parlament BiH glasovima tzv. “akcizne koalicije” u kojoj je bio i Dodikov SNSD. Novi Zakon o akcizama bio je jedan od uslova da Međunarodni monetarni fond isplati BiH novu kreditnu tranšu.

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO) UPOZNAJTE DUŠICU, SNS-OVKU KOJA NE ZNA MNOŽINU I PADEŽE, A DRŽI GOVORE U SKUPŠTINI!

(izvor: N1)

Comments

comments