Društvo

Gradilište na Vračaru na kome je poginuo radnik NELEGALNO, investitor bivši fudbaler Crvene zvezde

Prema istraživanju Insajdera, investitor na gradilištu u Beogradu, u opštini Vračar, na kom je je juče poginuo radnik, je firma MML Bauinvest Group u vlasništvu bivšeg fudbalera Crvene Zvezde Mihajla Pjanovića.

Prema dokumentima do kojih je došao Insajder, odobreni datum početka gradnje je bio upravo juče, kada se pogibija radnika desila. Međutim, sudeći po tome što je veliki deo ovog poslovno-stambenog objekta već izgrađen, očigledno su radovi počeli nekoliko meseci pre zvanično odobrenog datuma početka radova.

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO) IZJAVA “NAPADNUTOG” RADNIKA GRADSKE ČISTOĆE – STVARNO SU MOGLI DA NAĐU NEKOG BOLJEG GLUMCA!

Na gradilištu koja se nalazi na uglu Dubljanske i Braničevske ulice na Vračaru juče je oko 15 časova smrtno stradao tridesetogodišnji D.D kada su na njega pale palete s blokovima sa drugog sprata objekta u izgradnji.

Kako je juče za Insajder rečeno u Ministarstvu za rad, na gradilištu nije bila istaknuta ni tabla s podacima o investitoru i izvođaču radova, a na mestu nesreće inspekcija i MUP nisu zatekli nijednog radnika.

Međutim, proverom katastarske parcele novinari Insajdera su utvrdili da je investitor firma u vlasništvu bivšeg fudbalera Crvene Zvezde Mihajla Pjanovića. Prema potvrdi za izgradnju Sekretarijata za urbanizam i građevinske dozvole, MML Bauinvest je dozvolu za izgradnju dobio 10. decembra prošle godine. Ipak, zbog neizmirenja finansijskih obaveza za uređivanje građevinskog zemljišta, zvanična potvrda za izgradnju je dobijena 13. februara ove godine.

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO) ĐUKA: PROTESTUJU BOLESNICI I DEBILI, HOĆE DA IZAZOVU SUKOBE!

Takođe, sama izgradnja ovog poslovno-stambenog objekta od planiranih 2.923 metra kvadratnih, prema potvrdi Sekretarijata u koju je Insajder imao uvid, trebalo je da počne tek 25. februara ove godine, odnosno juče kada se nesreća i dogodila.

S obzirom da po zakonu izgradnja može da startuje tek nakon dobijanja svih potvrda i dozvola, postavlja se pitanje šta su radile građevinske inspekcije i zbog čega nisu sankcionisale kršenje zakona.

Pjanović: Žao mi je zbog tragedije, malo ranije smo počeli radove

Vlasnik firme MML Bauinvest Mihajlo Pjanović u izjavi za Insajder tvrdi da mu je žao zbog „tragedije“, ali da je u pitanju nesreća zbog koje nikom nije „prijatno“, ni njemu kao investitoru, a ni izvođaču radova firmi Armart 011.

„Meni je žao zbog ovog što se dogodilo, ali mi nismo krivi za ovo. Jednostavno, došlo je do nesrećnog slučaja firme Armart koja je izvođač radova i s kojom smo mi potpisali ugovor. Ni njima nije prijatno. Ja se nadam da se ovo nikad neće ponoviti, niko ne voli da se ovakve tragedije dešavaju“, kaže Pjanović za Insajder.

Na pitanje Insajdera zbog čega su započeli radove pre zvaničnog odobrenog prvog dana gradnje, a koji je bio baš juče kada je radnik poginuo, Pjanović ističe da su počeli da rade čim su dobili građevinsku dozvolu u decembru prošle godine.

„Da, krenuli smo malo ranije da radimo. Mi smo u decembru dobili dozvolu i odmah smo počeli sa izgradnjom“, kaže on.

Prema njegovim rečima, tabla sa imenom investitora i izvođača radova je uredno stajala u Dubljanskoj ulici, ali ne zna kako su Inspekcija rada i MUP juče utvrdili da to nije postojalo na gradilištu.

„To je pitanje za izvođača, firmu Armart“, ističe Pjanović (na slici ispod) za Insajder.

Novinari Insajdera su kontaktirali Ministarstvo rada u vezi sa ovim slučajem, ali do objave teksta nismo dobili nikakve informacije o tome šta je utvrdila Inspekcija rada.

Smrti radnika – zločini bez adekvatne kazne

Podsetimo, od januara 2013. do kraja 2017. godine, čak 187 osoba izgubilo je život usled povreda na radu. Samo prošle godine stradalo je najmanje 53 radnika, a trećina njih radila je u građevinskom sektoru.

Međutim, zbog pogibija zaposlenih na radnim mestima uglavnom niko krivično ne odgovora. Prema zvaničnim podacima Inspektorata koji su dostavljeni Insajderu, od početka 2013. godine do početka 2018. inspektori rada podneli su krivične prijave protiv 119 odgovornih lica zbog osnovane sumnje da su učinili krivično delo izazivanja opasnosti po život i zdravlje zaposlenih. Međutim, samo osam postupaka je pravosnažno okončano.

Takođe, iako je krivičnim zakonikom propisana kazna od dve do 12 godina zatvora za odgovorno lice koje izazove smrt radnika, u istom periodu izrečene su samo dve kazne zatvora – i to u trajanju od po godinu dana.

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO) POBEDA: GRAĐANI SPREČILI ISELJENJE UPRKOS IZVRŠITELJKI I POLICIJI!

(izvor: insajder.net / Saša Dragojlo)

Comments

comments