Društvo

Hakerski napad na servere gradskih uprava i nekoliko drugih javnih službi u Novom Sadu

Grad Novi Sad odbio je da hakerima koji su preuzeli i zaključali informacioni sistem Javnog komunalnog preduzeća Informatika plati otkupninu u bitkoinima, zbog čega je ostao bez podataka građana, nezvanično saznaje 021.rs.

Taj portal prenosi da još nije poznato šta je od podataka nestalo, kao ni šta će se desiti sa informacijama o dugovima građana za komunalne usluge, poreskim prijavama, građevinskim dozvolama…

Isti izvori navode i da radnici gradske uprave čekaju uspostavljanje novog sistema kako bi dobili svoje plate, kao i da će zaposleni u gradskim firmama verovatno ponovo ručno unositi podatke u baze, obzirom da većina dokumentacije koja je nestala postoji u papiru ili drugim ustanovama čiji sistemi nisu zaraženi.

Da podsetimo, sistemi gradskih uprava koje održava Informatika su napali hakeri, zbog čega zaposleni nisu mogli da pristupe svojim službenim i-mejlovima.

Hakeri su za vraćanje informacionih sistema tražili 50 bitkoina (oko 400.000 evra po sadašnjim cenama), ali su kasnije snizili cenu otkupnine na 20 bitkoina.

Gradonačelnik Novog Sada je kasnije za RTS izjavio da nadležni neće platiti otključavanje podataka i bekapa, obzirom da “ne zna kako bi to platili”, odnosno kako bi to pravdali u budžetu.

Međutim, od jutros se oglasilo I Javno komunalno preduzeće Informatika iz Novog Sada koje je saopštilo da od jutros ponovo rade naplatna mesta tog preduzeća, jer su pokrenuli nov informacioni sistem, nakon prekjučerašnjeg hakerskog napada.

“Od juče radi i Uprava za urbanizam i gradjani su mogli da nastave sa procedurama koje su bile u zastoju. Do kraja dana rad nastavlja i Gradska poreska uprava”, navela je Informatika u saopštenju.
Dodali su da se radi i na uspostavljanju sistema Predškolske ustanove, koji će od sutra uobičajeno raditi, dok će do petka ponovo proradsiti i video-nadzor Grada Novog Sada.
“Nisu tačne tvrdnje pojedinih medija da su ugroženi lični podaci gradjana jer njihovo čitanje i korišćenje nije ni bilo meta napada, a i nalaze se na drugim platformama”, tvrdi Informatika.

Comments

comments