Svet

HILJADE I MILIONI: Kraljevsko venčanje u ciframa i brojkama

Britain's Prince Harry and Meghan Markle smile as they pose for the media in the grounds of Kensington Palace in London, Monday Nov. 27, 2017. It was announced Monday that Prince Harry, fifth in line for the British throne, will marry American actress Meghan Markle in the spring, confirming months of rumors. (Dominic Lipinski/PA via AP)

Pripreme za venčanje princa Harija i Megan Markl, koje je zakazano za 19. maj, uveliko su u toku, a prema nekim procenama, svadba će koštati 566.000 evra, piše CNN.

U tu procenu, međutim, nisu uključeni troškovi za bezbednosne mere, navodi Si-En-En, koji se poziva na mišljenje “luksuznog planera za venčanja iz Londona”.

Na svadbu je pozvano oko 600 gostiju, dok će proslavu moći da posmatra 2.640 “običnih građana”.

Venčanje će biti održano u kapeli Svetog Đorđa u Vindzorskom dvorcu, koja može da primi oko 800 ljudi.

Najavljena su dva prijema – na jednom će kraljevski par primiti sve goste, dok će kasnije tog dana biti organizovana privatna proslava za skoro 200 gostiju, čiji će domaćin biti princ Čarls, otac princa Harija.

U prodavnicama i lokalima u Vindzoru uveliko teku pripreme kako bi se Britanija ostatku sveta prikazala u najboljem svetlu, a lokalni Savet okruga Vindzor pozvao je ljude da što pre naprave planove ukoliko žele da se pridruže proslavi na “veliki dan”.

Kako bi obezbedio da posetioci budu u potpunosti spremni za venčanje, vindzorski Savet objavio je plan u kojem daje smernice o planovima za putovanje, smeštaju i izboru mesta za gledanje venčanja.

Očekuje se da će oko 100.000 ljudi iz celog sveta doći u Vindzor kako bi posmatrali kraljevsko venčanje, preneo je Skaj njuz.

Prodavnice širom Vindzora snadbele su se kako bi zadovoljile “svačiji apetit”, pa su tako prepune robe svih vrsta.

U pekari “Hajdi”, koja je u sastavu robne kuće Danijels, prave minijaturne svadbene torte sa ukusima koje su izabrali princ Hari i njegova verenica.

Turistički vodič kroz Britaniju procenjuje da bi venčanje moglo doneti više od 90 miliona evra nacionalnoj ekonomiji i da podsticaj lokalnom turizmu.

(Izvor: RTS/Tanjug)

Comments

comments