DruštvoPolitika

Hoće li Ivica platiti zbog Šešelja?

Kada se neposredno pre lokalnih izbora u Mionici pojavila vest da će u predizbornu koaliciju u tom mestu koaliciju činiti SPS, Radikali i Jedinstvena Srbija javnost se samo malo iznenadila. Samo malo, zato što više ništa ne može da nas iznenadi kada je naša politička scena u pitanju.

Jedino što je bilo malo čudno je to da Dačić i Palma ulaze u koaliciju sa strankom, koja je em opoziciona, em nije ni približno jaka kao nekada. Od Voje Vojvode je ostala samo oronula fasada i tek pokoja doskočica i poskočica, a o ostalima iz tog društva ne vredi mnogo ni trošiti reči.

Tada smo zaključili da je vrlo verovatno ponovo proradio Dačićev politički instinkt, koji ga je ovolike godine i održao na vlasti. Uprkos mnogim nameštenim “istraživanjima javnog mnjenja” koje imamo priliku da vidimo ovih dana u medijima, SNS će sigurno izgubiti podršku koju je do sada imao u Beogradu, što zbog brojnih afera Siniše Malog i ekipe, što zbog toga što na izbore ide sa “timom za Beograd” a ne sa jednim kandidatom. U svesti prosečnog srpskog birača, odsustvo jake ličnosti koja vodi listu može da bude veliki minus. Dačić pokušava da izbegne takav scenario u glavnom gradu.

Kako je koalicija iz Mionice sve izvesnija u Beogradu, tako i u SNS-u počinju da se zabrinuto češu. Jer, kako može da se čuje ovih dana iz izvora bliskim stranci, zapadne zemlje pritiskaju Vučića da izbaci Dačića iz Vlade zbog saradnje sa Šešeljem!

Koliko je ovaj scenario realan? Koalicioni partneri iz Vlade još uvek ne napadaju jedni druge, ali i za to ima vremena. Sa druge strane, koliko i sam Vučić blagonaklono gleda na saradnju SPS-a sa SRS-om, strankom iz koje je znamo na kakav način otišao? Da li je tu potreban pritisak “stranog faktora”? Poznato je da Šešelja ne vole nigde zapadno od Rume, ali verovatno znaju da više nema veliku političku moć. Da li je to razlog da zapadne zemlje pritiskaju Vučića, koji im je do sada tako lepo ugađao?

Moguće je da Ivica Dačić strada zbog ulaksa u priču sa Šešeljem, naročito ako naprave koaliciju u Beogradu, što sada deluje dosta realno. Međutim, to neće biti zbog stranog faktora, već zbog toga što je Alek rekao “dosta”.

Nije iksljučeno ni da ga Dačić izigra i sa Šešeljem u koaliciju formira neku novu beogradsku vlast (naravno, uz još neke stranke). Ali pitanje je šta će tada biti sa Vladom. Da li ćemo i tada na vandredne parlamentarne koji se ovih dana toliko često najavljuju?

I da li će posle toga (kada izgubi vlast) Ivica konačno završiti u “marici”, tamo gde mu je odavno mesto?

Comments

comments