DruštvoPolitika

Rok za bolji život je prošao! Gde je naših 500 evra?

Početkom 2016. tadašnji premijer je najavio da će za dve godine – do kraja 2017. prosečna plata u Srbiji dostići 500 evra

Iz godine u godinu ili preciznije od izbora do izbora od predsednika, a prethodno premijera Aleksandra Vučića stiže jedno te isto obećanje – prosečna plata od 500 evra.

Prvi put ova cifra se pojavila u obećanjima tadašnjeg premijera u januaru 2016. godine, kada je najavio da će u 2017. godini prosečna plata dostići taj iznos. S obzirom da je prosečna plata u prvih 11 meseci ove godine 389 evra, uz sve efekte jačanja dinara prema evru i uz značajno veću isplaćenu platu u decembru, nema šanse ni da se približi obećanom iznosu. Zato je pred Novu godinu sada u funkciji predsednika Vučić ponovio svoje obećanje iz septembra, prosečnu platu od 500 evra za kraj 2018. godine.

Ovaj sveti gral srpske ekonomije i politike, koliko željen toliko i (za sada) nedostižan, oduvek je bio predmet obećanja političara jer je to jedan od retkih ekonomskih pokazatelja koji je svima jasan i vidljiv, za razliku od BDP-a, budžetskih i platnobilansnih deficita, javnog duga…

Postoji i veoma praktičan razlog zašto je obećana plata tek za decembar sledeće godine. Po pravilu svakog decembra se isplaćuju bonusi, 13. plate, nagrade, pa i delovi januarske plate zbog čega je decembarski ček uvek za oko 20 odsto veći od isplata u ostalim mesecima. Naravno, otrežnjenje sledi u januaru kada zbog velikog broja neradnih dana i zbog već primljenog novca, prosečno isplaćena plata bude ispod godišnjeg proseka.

Tako je u decembru 2016. godine prosečna neto plata bila 53.456 dinara ili 433 evra, dok je prosek prethodnih 11 meseci bio 369 evra. Ako bi statistika pokazala da je u decembru 2017. isplaćena nominalno ista plata od 53.456 dinara, to bi značilo, zbog jačanja dinara prema evru, da je decembarska neto zarada iznosila 451 evro. Ako bi se zadržao ovako jak kurs dinara i plata u sledećem decembru povećala za 10 odsto, možda bi konačno i ta granica od 500 evra mogla biti dostignuta. Međutim, to ne bi mnogo značilo jer bi već u sledećem mesecu ona bila za 100 i više evra manja, kao što je to bio slučaj u prošloj godini.

Ekonomista Mlađen Kovačević napominje da su male šanse da prosečna plata dostigne 500 evra pre svega zato što je teško očekivati da će dinar i ove godine ostati na “nerealno visokom nivou”.

“Kada podelite platu sa 118, dobijete veštački visok iznos plate u evrima. Mislim da će vrednost dinara morati da se devalvira na neki način i lako može da se desi da plata gledano u evrima uopšte ne poraste”, skeptičan je Kovačević, dodajući da će to zavisiti i od inflacije.

Takođe ako se poveća broj zaposlenih kao što se najavljuje i ako to bude više od rasta BDP-a, pitanje je odakle će se namiriti to povećanje plata i uz to povećanje penzija za pet odsto u ovoj godini.

“Tih 500 evra je krajnje neizvesno i vrlo malo verovatno. Nemam mnogo poverenja jer su slična obećanja već davana ranije”, kaže Kovačević.

Za Božu Draškovića, saradnika Instituta za ekonomske nauke, obećanje o prosečnoj plati od 500 evra je samo politička propaganda.

“To je neuverljivo. Nema realnog ekonomskog rasta iz koga bi se moglo servisirati povećanje zarada. Ovaj rast zarada izražen u evrima obaranjem kursa je kratkog roka i nema nikakvog efekta”, ističe Drašković.

Evolucija obećanja

Zanimljivo i ja da kako se rok za ispunjavanje obećanja približava tako se ona smanjuju. U januaru 2016. Vučić je najavio platu od 500 evra u 2017, da bi u septembru 2016. godine to korigovao na 450 evra do kraja prošle godine, a platu od 500 evra prolongirao za kraj 2018. Onda je u oktobru 2016. godine premijer obećao prosečnu platu u februaru ili martu 2017. godine od 430 evra. Pred prošlu Novu godinu stiglo je novo predviđanje da će “već od marta 2017. godine prosečna plata biti veća od 400 evra”. Ništa od toga se baš i nije ostvarilo pošto je martovska zarada bila svega 370 evra.

(izvor: danas.rs)

Comments

comments