DruštvoIzbor UrednikaSvet

Hrabro: Misice optužile vladu da ne reaguje na nasilje nad ženama

Kandidatkinje na izboru za najlepšu ženu Perua su umesto svojih dimenzija u uživo TV prenosu iznele podatke o nasilju nad ženama u toj zemlji, prenosi Gardijan.

To je bilo, kako se dodaje, u trenutku kada su učesnice u takmičenju lepote trebalo da izađu, predstave se i kažu svoje mere, odnosno obim grudi, struka i kukova. Međutim, izbor za Mis Perua počeo je sasvim drugačijim podacima. Učesnice su publici umesto svojih mera iznele poražavajuću statistiku o nasilju nad ženama u ovoj latinoameričkoj državi.

„Zovem se Kamila Kanikoba i predstavljam Limu. Moje mere su: 2.202 slučaja ubistva žena prijavljena su u poslednjih devet godina u mojoj zemlji“, rekla je prva kandidatkinja u svom predstavljanju.

„Moje ime je Karen Kueto i dolazim iz Lime. Moje mere su: 82 ubistva žena i 156 pokušaja ubistva do sada u ovoj godini“, izjavila je druga.

Latinoamerički izbori za mis, prenosi Gardijan, kritikovani su u javnosti da predstavljaju žene na seksistički i patrijarhalni način. Međutim, 23 učesnice ovogodišnjeg takmičenja u Peruu složile su se sa organizatorkom izbora, bivšom misicom Džesikom Njutn, da posvete ovaj događaj osnaživanju žena u zemlji iznošenjem činjenice da je nasilje nad ženama u porastu.

„Pozdrav od Almendre Marokin. Ja predstavljam Kanjete i moje mere su: više od 25 odsto devojaka i tinejdžerki su zlostavljane u školama“, rekla je jedna od učesnica.

Potencijalna pobednica na takmičenju Romina Lozano navela je da su njene „mere“ 3.114 žena žrtava trgovine ljudima u periodu od 2014. godine.

U jednom delu takmičenja isečci iz novina o ubistvu žena i fotografije zlostavljanih žena prikazivane su na velikom ekranu dok su takmičarke govorile.

Jedno od pitanja za svaku učesnicu na Izboru za Mis Perua bilo je i koji zakon bi promenile poražavajuće podatke o nasilju nad ženama. „Niko ne može biti ravnodušan prema ovakvom nasilju“, ocenila je Suzana Čavez, direktorka Promseksa, organizacije za ženska prava u Peruu.

„Ovakva takmičenja bazirana su na mnogim stereotipima o ženama i ocenjuju ih na osnovu njihovih fizičkih karakteristika, ali utiču na ogromnu grupu žena i muškaraca do kojih mi ne možemo da dopremo“, dodala je Čavez.

(izvor: danas.rs)

Comments

comments