Društvo

Hristos se rodi! Ovo su narodni običaju za Božić…

Malo je praznika koji su u srpskoj tradiciji značajni kao Božić. Danas se u miru i slozi slavi širom naše zemlje, za trpezama se okupljaju prijatelji i porodica, a mire se i oni koji godinama nisu progovorili. Zato i ne čudi veliki broj običaja i verovanja koji su iz davne prošlosti pretekli i do današnjeg dana.

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave najradosniji hrišćanski praznik, dan rođenja Isusa Hrista – Božić. Kako je reč o jednoj od dve najveće hrišćanske svetkovine nije čudo što je za nju vezan veliki broj narodnih običaja i verovanja.

Neka od njih, zadržala su se sve do današnjih dana.

Božić počinje pozdravom: “Hristos se rodi!” na koji se odgovara “Vaistinu se rodi!”. Na ovaj praznik mora da vlada dobra atmosfera, mir i sloga, pa je veoma važno pomiriti se, čak i sa nekim sa kojim ste godinama u svađi. Ovo je dan za oproštaj!

Danas, u rano jutro, u svaki srpski dom došao je specijalni gost, prva osoba koja je na Božić prešla preko praga – položajnik. On ukućanima čestita praznik, prilazi ognjištu i grančicom badnjaka džara vatru govoreći: “Koliko varnica, toliko srećica. Koliko varnica toliko parica. Koliko varnica toliko u toru ovaca. Koliko varnica toliko prasadi i jaganjaca. Koliko varnica, toliko gusaka i piladi, A najviše zdravlja i veselja. Amin, Bože daj”

(Izvor: Dnevno.rs)

Comments

comments