Društvo

I policajci odlaze iz Srbije?!

Nezadovoljni su statusom, sistemom napredovanja i zastrašivanjem, kažu u sindikatu. – U MUP-u to poriču i tvrde da je položaj zaposlenih unapređen, a plate povećane.

Policajci, zbog narušenih međuljudskih odnosa i loših radnih uslova u Ministarstvu unutrašnjih poslova, masovno napuštaju službu i odlaze u zemlje Evropske unije da rade kao majstori ili vozači, tvrde u reprezentativnom Policijskom sindikatu Srbije (PSS). Za poslednjih nekoliko godina između osam i 12 odsto policajaca otišlo je iz službe, a prema rečima Veljka Mijailovića, predsednika ovog sindikata, samo prošlog petka četvorica policajaca iz unutrašnjosti napustila su MUP i ubuduće će raditi kao vozači kamiona u Holandiji.

PROČITAJTE JOŠ: (AUDIO): ZAMENIK PREDSEDNIKA OPŠTINE POKUŠAO DA POTKUPI ODBORNIKA OPOZICIJE DA PREĐE U SNS!

„Pre četiri-pet godina u MUP-u bilo zaposleno između 46.000 i 47.000 ljudi”, kaže Mijailović za „Politiku”.

S druge strane, u MUP-u Srbije demantuju tvrdnje sindikata i ocenjuju ih kao apsolutno netačne.

„U poslednje dve godine MUP je napustilo manje od jedan odsto zaposlenih i to po tri različita osnova, preciznije, na osnovu sporazumnog prestanka radnog odnosa, otkaza na zahtev zaposlenog ili zbog prelaska u drugi državni organ. Čak kada bi se uračunali i svi oni koji su u ovom periodu otišli u penziju, taj procenat bi bio oko pet odsto. U ministarstvu je zaposleno više od 42.000 ljudi. ”, navode u MUP-u.

Na pitanje „Politike” da li rade na tome da poboljšaju materijalni položaj radnika i eventualno spreče odlazak kadrova, iz MUP-a odgovaraju da je plata policijskih službenika od 2017. do danas povećana u dva navrata za ukupno 15 odsto i najavljuju da se od sledeće godine očekuje novo povećanje od devet odsto.

„Pored brige o zaradama, MUP je ušao i u državni projekat izgradnje jeftinih stanova za pripadnike bezbednosnih snaga koje će policijski službenici moći da kupe po daleko povoljnijim cenama od tržišne”, dodaju.

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO) PREDSEDNIKA OPŠTINE SNIMALA KAMERA DOK JE PRAVIO SAOBRAĆAJNI PREKRŠAJ!

U ministarstvu navode i da su u prethodnih nešto više od godinu dana kupili preko 1.000 novih patrolnih vozila, 65 terenskih vozila, 72 „marice”, 56 kombija, a modernizovano je i potpuno rekonstruisano više od 40 borbenih oklopnih vozila. MUP je nedavno nabavio i nova oklopna vozila „Lazar” i „Miloš”. Dodaju i da su nabavili 14 novih vatrogasnih vozila za Sektor za vanredne situacije, dok će do kraja sledeće godine biti nabavljeno 60 vatrogasnih vozila, a u narednom periodu očekuje se i isporuka četiri nova helikoptera.

„Posle dugog niza godina, pripadnici svih organizacionih jedinica u ministarstvu dobili su novu uniformu, a nabavljena je i nova oprema i naoružanje. Za razliku od nekog ranijeg perioda, kada su policajci nosili uniforme stare po osam godina i kada se PSS nije brinuo što idu pocepani, danas svaki policajac ima novu odeću i obuću”, zaključuju u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Ipak, Veljko Mijailović kaže da nije sve u novcu i da ima puno aspekata na koje u MUP-u ne obraćaju pažnju. U sindikatu navode da vlada veliko nezadovoljstvo zaposlenih u MUP-u – od običnih policajaca do načelnika. Naglašavaju da se važne odluke donose u malom centru moći, koji zvanično nema ingerencije da se bavi istragama organizovanog kriminala, ali ipak oni donose odluke ko će biti hapšen, a ko ne. Zbog takvog stanja, mobinga, ali i loših materijalnih uslova policajci napuštaju službu, kažu u PSS-u.

„Najviše nas plaše loši međuljudski odnosi. Policajci su konstantno u grču i pod pritiskom. Mislim da takva atmosfera nije dobra za MUP jer će se loše manifestovati i na rad i na sveobuhvatnu bezbednost građana”, navodi Mijailović (na slici ispod) za „Politiku”.

Kada je reč o odlasku iz službe, predsednik PSS-a kaže da su najviše nezadovoljni iskusni policajci koji u MUP-u rade 20 i više godina. Dodaje i da je nekoliko načelnika policijskih uprava širom Srbije već najavilo svoj odlazak sa funkcije.

„Neki su nezadovoljni statusom, drugi sistemom karijernog napredovanja, a treći konstantnim zastrašivanjem”, objašnjava Mijailović i dodaje da se stanje u MUP-u u poslednje tri decenije stalno menjalo i da posao policajca nikada nije bio lak. „Kako su se menjale političke elite, tako su se menjale i okolnosti pod kojima radimo i to je uvek tako”, zaključuje Veljko Mijailović.

PROČITAJTE JOŠ: CORAX “STANJE U SRBIJI SE GRANIČI SA LUDILOM”

(izvor: Politika)

Comments

comments