Društvo

I stručnjaci se pobunili i poslali apel protiv izgradnje gondole

Većina zaposlenih stručnjaka konzervatora Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture uputila je apel za obustavljanje postupka izgradnje gondole Kalemegdan – Ušće u Beogradu.

Apel je upućen direktoru Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, gradonačelniku Beograda, ministru kulture i informisanja, ministru građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i direktoru Arheološkog instituta SANU, prenela je organizacija Evropa Nostra Srbija.

PROČITAJTE JOŠ: NEVEROVATNE PROVOKACIJE VLASTI: SKUP 13. APRILA MOŽE BITI ZABRANJEN?!

Oni apeluju na nadležne da povuku sve akte koje su doneli, kako do izgradnje gondole ne bi došlo, ukazujući na problematičnost odluka koje je Republički zavod doneo, a u kome oni sami nisu učestvovali.

Konzervatori su ukazali da otpočinjanjem radova na izgradnji gondole može doći do trajnog uništavanje kulturnog nasleđa na Beogradskoj tvrđavi – nepokretnom kulturnom dobru od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju.

Oni su kao razloge naveli da će izgradnjom gondole biti trajno uništeno arheološko nasleđe iz različitih epoha čime će se u potpunosti narušiti do danas sačuvana autentičnost i integritet Beogradske tvrđave.

Prema njima, narušiće se integritet spomenika kulture koji je jedinstven upravo po tome što predstavlja “najbogatiju riznicu materijalnih ostataka prošlosti bez kojih je nemoguće proučavati istorijski razvoj grada”.

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO) ODLOŽENO SUĐENJE JUTKI, NAPREDNJACI OPET VREĐALI MARIJU LUKIĆ

Pored toga, Beogradska tvrđava “reprezentuje više nego i jedan drugi spomenik ove vrste u našoj zemlji razvoj fortifikacija kroz više istorijskih perioda”, naveli su konzervatori i dodali da će biti narušen i integritet parka Kalemegdan.

Konzervatori navode i da doći do uništavanja značajnog kulturnog sloja iz perioda kada se na prostoru Beogradske tvrđave nalazio Rimski vojni logor, što je bio razlog za nominaciju Beogradske tvrđave za upis na Uneskovu Listu svetske baštine.

Izgradnjom stanice gondole Kalemegdan, na čijoj predviđenoj lokaciji se nalazi veliki Rimski šanac i zapadno obziđe logora sa kulama, bili bi uništeni ili u najmanju ruku dislocirani njihovi ostataci, što bi narušilo postojeću autentičnost i posledično dovelo do izuzimanja Beogradske tvrđave sa liste lokaliteta koji ispunjavaju uslove za upis na Listu svetske baštine, ukazali su konzervatori.

Kako su dodali, izgradnja gondole Kalemegdan – Ušće u direktnoj je suprotnosti sa Planom generalne regulacije koji je još na snazi i čije odredbe su obavezujuće, a on “izričito za prostor Beogradske tvrđave zabranjuje izgradnju žičanih sajli za alternativni prevoz i rekreaciju”.

PROČITAJTE JOŠ: FORMIRA SE SAVEZ ZA KOSOVO I METOHIJU

(izvor: N1)

Comments

comments