Društvo

I tužno i smešno: Strategiju za povratak mladih najavio Šofer Zoki

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević izjavio je danas da će Koordinaciono telo za praćenje ekonomskih migracija u januaru naredne godine Vladi Srbije predložiti strategiju za povratak u zemlju visokokvalitetne radne snage i studenata koji završavaju studije u inostranstvu.

„Ukoliko Vlada usvoji predlog te strategije, uradiće se akcioni plan koji sa konkretnim rešenjima, koji bi mogao da bude završen do sredine naredne godine“, kazao je Đorđević novinarima u pauzi razgovora sa studentima koji studiraju u inostranstvu iz Organizacije srpskih studenata u inostranstvu (OSSI).

On je kazao da je takav plan nužno napraviti što pre, kako Srbija ne bi došla u situaciju, poput recimo Hrvatske, da po ulasku u EU dodje do velikog talasa migracije, kada nikakve naknadne mere ne bi mogle da pomognu.

Loading…

Djordjević je naveo da je za sada razmatrano iskustvo Izraela i Finske.

Kako je objasnio, prema iskustvu Finske, program pomoći države se odnosio na one studente koji imaju viziju i izdvajaju se od drugih po svojim veštinama i koje je država po završetku studija zapošljavala u domaćim kompanijama srednje veličine i davala im godinu do dve dana najveću platu koju bi mogli da zaradjuju u inostranstvu.

„U 100 odsto slučejeva oni su i posle toga ostajali u tim firmama, poslodavci su nastavljali da im daju veliku platu, jer je korist od njihovog angažovanja za kompaniju bila isplativa“, kazao je on i dodao da se takvo ulaganje državi vraća u pet puta većem obimu.

Cilj današnjeg sastanka, prema njegovim rečima, bio je da studenti postave pitanja predstavnicima ministarstva, ali i da se upoznaju sa onim što radi vlada Srbije za studente koji studiraju u inostranstvu.

PROČITAJTE JOŠ: NAPREDNJACI NIKAD BAHATIJI: 5.000 ZA PATIKE, NOĆ U HOTELU 11.000 EVRA!

Kako je dodao, ideja Ministarstva je da predstavnici OSSI učestvuju u radu Koordinacionog tela za ekonomske migracije.

„Njihovo iskustvo nam je dragoceno“, kazao je Djoredjević i naveo da želi da sasluša razloge studenata koji žele da se vrate u zemlju, ali i onih koji to ne žele, kako bi strategija i akcioni plan bili uspešni.

Predsednik OSSI Aleksandar Ljubomirović kazao je da je ta organizacija studenata ove godine pokrenula jedan od najznačajnijih programa „Possibility“ sa željom da članovi organizacije obavljaju praksu u Srbiji, a kasnije se i zaposle u zemlji.

„Stupili smo u kontakt sa 30 privatnih firmu u Srbiji sa željom da studenti obavljaju stručne prakse i da se kasnije možda zaposle u tim firmama“, kazao je on i dodao da će uskoro početi razgovore i sa državnim institucijama.

Za sada je svih 30 mesta za stručne prakse popunjeno, a kako je dodao, naredne godine se nada da će u saradnji i sa javnim sektorom biti omogućena praksa za 130 studenata.

Ljubomirović smatra da članovi OSSI mogu da doprinesu radu Koordinacionog tela za praćenje ekonomskih migracija i izrazio zadovoljstvo što je Vlada prepoznala značaj njihovog učešća u tom timu.

„Tu smo da pomognemo i predložimo razne ideje, bilo da se radi o nostrifikaciji diploma ili pri pisanju zakona“, rekao je on.

Jedan od predloga, kako je naveo, je i da se Dositejevu stipendiju ubuduće dodeljuje ne samo studentima koji barem jednu godinu školovanja završe u Srbiji, već da bude dostupna i onima koji čitavo školovanje provedu u inostranstvu.

Ljubomirović je objasnio da je sličan podsticaj 60-ih i 70-ih godina prošlog veka imao i Singapur za svoje studente i da je to dalo dobre rezultate.

PROČITAJTE JOŠ: STEFANOVIĆ NIJE JEDINI: JOŠ JEDAN MINISTAR DIPLOMIRAO NA LAŽNOM FAKULTETU!

On smatra da bi ukidaje ograničenja za Dositejevu stipendiju dodatno podstaklo ljude da odu na školovanje, ali da se vrate, zaposle i pomognu svojoj zemlji.

Prema njegovim rečima, trenutno se ne zna tačan broj studenata iz Srbije koji studiraju u inostranstvu.

„Prema proceni OSSI, koja okuplja oko 10.000 tih studenata, jeste da ih ima najmanje 30.000, a možda i više“, kazao je Ljubomirović.

Prema anketi, koju je OSSI uradio početkom ove godine, a u kojoj je do sada učestvovalo više od 1.000 studenata iz Srbije koji studiraju u inostranstvu, oko 70 odsto njih bi želelo da se nakon završetka školovanje vrati u zemlju.

„U Srbiju želi da se vrati 70 odsto studenata, ali plaši se tog koraka zbog nedostatka kontakata, iskustva, loše materijalne situacije“, rekao je Ljubomirović i ocenio da bi uspeh bio da se merama države za početak pomogne povratak i pet i dest odsto tih studenata.

Kako je dodao, onih 30 odsto koji ne žele da se vrate kao razloge su naveli finansijsku situaciju, nestabilne ekonomske i druge prilike u zemlji.

Ljubomirović je kazao da ne sumnja u ozbiljne namere vlade Srbije, jer su studenti koji se školuju u inostranstvu „ozbiljan resurs“ države, navodeći da se pomaci vide, ali da u OSSi „tek očekuju ono pravo“.

PROČITAJTE JOŠ: OPOZICIJA SLOŽNA: BOJKOT AKO SE USLOVI NE ISPUNE DO SREDINE SEPTEMBRA

(izvor: beogradski-glas.rs)

Comments

comments