Društvo

Inspekcija naložila raskid ugovora sa Orlićem i Martinovićem, ali će oni i dalje PREDAVATI deci u školi!

Iako je inspekcija Ministarstva prosvete zbog brojnih nepravilnosti naložila direktoru da raskine ugovore sa funkcionerima SNS-a, oni se i dalje nalaze na spisku predavača, prenosi portal Javno.

Angažovanje funkcionera Srpske napredne stranke kao predavača na Visokoj medicinskoj školi (VMŠ) u Ćupriji je nezakonito, zaključak je prosvetne inspekcije, saznaje BIRN.

Iako je sa svima njima škola dužna da raskine ugovore i o tome obavesti ministarstvo, u rasporedu za novu školsku godinu, koji je BIRN dobio od zaposlenih, ipak se i dalje nalaze imena funkcionera vladajuće partije.

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO) ZATO SI TI SREĆAN, MISLIŠ DA ĆE ONE…EEEEEEE! VUČIĆEV KRETENSKI GOVOR O ŽENAMA NAS JE OSTAVIO BEZ TEKSTA!

Na listi nastavnika su narodni poslanici Aleksandar Martinović, Vladimir Orlić i Darko Laketić. Kao predavači su angažovani i Ivan Bošnjak, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, kao i Milorad Jerkan, direktor niškog Doma zdravlja i član SNS-a, čije je razrešenje sa te funkcije zbog sukoba interesa predložila Agencija za borbu protiv korupcije.

Bez pravnog osnova sklopljeni su ugovori sa još jedanaest predavača.

Inspekcija Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja sprovela je nadzor u školi od 4. juna do 31. avgusta 2018. godine.

Direktor škole Hristos Aleksopulos potvrdio je za BIRN da je inspekcija bila u školi, ali da „nije pronašla nikakve nezakonitosti”. Zatim je dodao da su „samo falili neki papiri“, ali i da je to sada rešeno.

PROČITAJTE JOŠ: NIJE LAKO BEZ NAMEŠTENIH PITANJA: KAKO JE ANA BRNABIĆ OPET ISPALA GLUPA

Međutim, u zapisniku o inspekcijskom nadzoru, u koji je BIRN imao uvid, navodi se da je u školi procenjen „visok stepen rizika“ i utvrđene su brojne nepravilnosti. Inspekcija je, između ostalog, utvrdila da su ugovori o angažovanju funckionera SNS nezakoniti, stoji u zapisniku o inspekcijskom nadzoru.

„U ugovorima o angažovanju i ugovorima o dopunskom radu ne navode se pravni osnovi zaključenja ugovora,“ piše u zapisniku.

Pre nekoliko meseci BIRN je zahtevom za pristup informacijama od javnog značaja od škole tražio kopije ugovora na osnovu kojih su funkcioneri SNS angažovani kao predavači, kao i na osnovu čega su zaposleni, da li je bilo konkursa i kakav je vid njihovog angažovanja.

Odgovor koji smo dobili od direktora škole Hristosa Aleksopulosa glasio je da su svi pomenuti, osim jednog, „angažovani u skladu sa zakonom“.

Poverenik za informacije od javnog značaja je naložio da se BIRN-u dostave tražene informacije.

Iako škola nije postupila po tom rešenju, ipak nisu platili novčanu kaznu, o čemu je BIRN već pisao.

Osam žena bez ugovora

U međuvremenu, u poslednjih godinu i po dana, osam žena ostalo je bez posla jer im ugovori nisu produženi. Suzana Milutinović, kojoj je nedavno istekao ugovor, izjavila je za BIRN da „broj od osam žena ne može biti slučajnost, već diskriminacija od strane direktora“.

Dodala je i da je jednoj od njih prvi dan po isteku porodiljskog bolovanja uručeno rešenje o prestanku ugovora iako je bila doktorant i stipendista VMŠ.

PROČITAJTE JOŠ: MALI PLATIO 200 HILJADA I TUŽILAŠTVO OBUSTAVILO SVE PROCESE PROTIV NJEGA!

(izvor: javno.rs)

Comments

comments