Intervju

Intervju: Gane Budimirović – Predsednik OO Dosta je bilo Savski Venac

Naš današnji gost je Gane Budimirović, predsednik OO Dosta je bilo Savski Venac.
Doktor nauka, borac za zaštitu životne sredine i nekadašnji zamenik sekretara za zaštitu
životne sredine je sa nama popričao o trenutno stanju u Beogradu sa fokusom na Savski Venac.

 1. Gane, Vi ste predsednik OO Dosta je bilo – Savski Venac. Kako ocenjujete trenutni rad i stanje u Vašoj opštini?

Veoma loše iz mnogo razloga.

Pre svega rad opštine je netransparentan. Najbolji dokaz za to je činjenica da na zvaničnom sajtu opštine nije moguće pronaći budžet opštine.

Linkovi ne rade.

Posledica netransparentnog budžeta je neracionalno trošenje sredstava. Tako je na primer u 2017 je za obuku u ciljupovećanje bezbednosti dece u saobraćajuza 200 đaka namenjeno 6.000.000 dinara. To je 30.000 dinara po đaku?! Planirana sredstva za zaštitu životne sredine u 2018. godini su skoro 12.500.000 dinara. Potpuno je nejasno na koji način će se ta sredstva potrošiti?Pored toga, opština osniva fantomske službe, poput “turističke organizacije” koje najverovatnije služe za zadovoljavanje parazitskog sistema.

Partokratija

Uz netransparentnost uvek ide i partokratija. Naime, prema Kadrovskom planu Uprave Gradske opštine Savski venac, koji je objavljen je u Službenom listu grada Beograda broj 105-16 od 26.12.2017. godine, planirano je povećanje broja zaposlenih za oko 10%. Naime, predsednica opštine Savski venac, Irena Vujović, koja slovi za najozbiljnijeg kandidata za gradonačelnika Beograda, planira da u 2018. poveća broj zaposlenih za 11 (sa 113 na 124), od toga 7 zaposlenih u kabinetu predsednice. Pored 6 postojećih, kabinet će imati ukupno 13 zaposlenih! Šta će da radi 13 zaposlenih u kabinetu predsednice?

Radna mesta na kojima se povećava broj izvršilaca u kabinetu predsednice su:

savetnik                     +1 izvršilac,

mlađi savetnik           +3 izvršioca

saradnik                    +2 izvršioca

viši referent               +1 izvršilac

Smatram da je ovo tipičan primer pratokratije protiv koje se snažno borimo. Postavljam sledeća pitanja predsednici Ireni Vujović:

–        Koji su razlozi za povećanje broja zaposlenih?

–        Da li se radi o povećanom obimu posla? Ako je odgovor potvrdan tražimo detaljno obrazloženje?

–        Na koji način će biti izvršen prijem novih zaposlenih?

–        Da li će biti raspisan javni konkurs?

–        Na koji način ćete zaobići zabranu zapošljavanja? Ili unapred znate da ćete dobiti dozvolu od Vlade?

–        Da li je ovo način rada koji ćete sprovoditi i ako bude gradnonačelnica?

Verujem da se ovde radi o potpuno izmišljenim i nepotrebni radnim mestima na koja će biti primljeni stranački aktivisti, verovatno bez potrebnih kvalifikacija i radnog iskustva, kao nagrada za stranački rad.

Ukidanje partijskog zapošljavanja je jedna od ključnih tačaka programa DJB. To znači da konkursi moraju biti javni, sa jasno definisanim kriterijumima, potpuno transparentni, što će omogućiti da budu izabrani najkvalitetniji kandidati. Tako će i građani biti na dobitku jer će dobiti kvalitetniju uslugu. Na gubitku će biti samo oni koji pod fer uslovima ne bi mogli da prođu. Sada se pod netransparentnim uslovima zapošljavaju najgori, dok nam s druge strane, najbolji, stručni i obrazovani napuštaju zemlju.

 

 1. Šta su po Vama trenutno najveći problemi u opštini Savski Venac?

Problemi koji se javljaju u visoko urbanim opštinama, kao što su uže gradske opštine su manje-više slični. Tako i opština Savski venac ima  problem nedostatka parking mesta; korpi i kontejnera za smeće, posebno u blizini restorana brze hrane, kao i njihovo neredovno pražnjenje; oronule fasade; prevelik broj kockarnica i kladionica koje treba da zamene sadržaji koji su usmereni pružanju usluga lokalnog stanovništva – obućari, krojači, serviseri, frizeri, fotografi, itd;

U kraju oko Slavije primećen je jedan problem vezan za nedostatak parking mesta.Kafići čije su bašte postavljene na parking mestima smanjuju ionako mali broj raspoloživih parking mesta za stanare. Bašte su postavljene trajno iako ih kafići zimi ne koriste. Bašte kafića treba izmestiti sa parking mesta i bez naknade prebaciti u unutrašnja dvorišta uz uslov vlasnicima kafića da trenutno zapuštena unutrašnja dvorišta održavaju čistim i urednim, sa sadržajima po izboru lokalnih skupština stanara (dečije igralište, vežbalište, prostor za pse, park sa klupama, itd).

Na savskom trgu najveću problem je toalet. Pored stanica dnevno prođe više od 100.000 ljudi a nema toaleta. Zato ceo taj deo liči na veliki WC. Bukvalno su svi zidovi i ulazi pretvoreni u WC. Osim toga ima mnogo nezavršenih zgrada koje stoje kao aveti,gde se skupljaju narkomani i noćne dame. Sve to na samo 500 metara od “velelepnog” Beograda na (otpadnoj) vodi!

Generalno, problem svih uže gradskih opština je nedostatka nadležnosti. Nedavno je Savskom vencu oduzeta nadležnost i nad Poslovnim prostorom. Interesantno je da su odbornici opštine Savski venac izglasali takvu odluku.

Decentralizacija Beograda je obavezna tema pred svake izbore. Tako je Dragan Đilas praktično dobio izbore obećavajući decentralizaciju. Naravno, uradio je upravo suprotno: centralizovao je sve glavne funkcije (npr: urbanizam i zaštitu životne sredine ), a decentralizovao neke marginalne stvari. Sadašnja vlast je takođe obećavala decentralizaciju. Negde na početku mandata je čak formirana komisija za izmenu Statuta Grada. Očigledno, radilo se o najobičnijoj farsi. Sada se ponovo mogu čuti priče od aktuelne vlasti o decentralizaciji. Računaju na to da narod ima baš kratko pamćenje.

Decentralizacija Beograda je takođe u programu DJB. To znači da će se jasno definisati nadležnosti koje prirodno treba da ima grad i nadležnosti gradskih opština, kao i pravila podele poreskih prihoda između grada i gradskih opština. Trenutno su sve ključne nadležnosti skoncentrisane u Gradu, a poreski prihodi se dele bez ikakve logike i kriterijuma -odokativnom metodom. Svega 9,94% budžeta grada je opredeljeno za svih 17 gradskih opština. Budžeti gradskih opština za 2018. godinu su skoro isti kao za 2017.:

Na sledećoj slici se vidi koliko je neravnomerna raspodela budžeta GO u odnosu na broj stanovnika:

Na primeru opštine Lazarevac se lepo vidi zašto treba izvršiti decentralizaciju. Beograd uzima Lazarevcu sav porez na zarade da bi gradio raznorazne gluposti:fontane,jarbole, gondole, izmeštao korito Topčiderske reka, uništavao Hajd park,Skadarliju,kitio grad od septembra do marta… a Lazarevac ne može da reši osnove probleme infrastrukture. To se hitno mora promeniti! Svi izvorni prihodi moraju ostati u budžetu opština:

 1. Kako komentarišete to što trenutni režim radi sa Hajd parkom?

Još jedan u nizu potpuno nerazumnih i sumanutih poteza vlasti. Setite se Skadarlije, čudnih rekonstrukcija na Kalemgdanu, najave izmeštanja toka Topčiderskereke i najave premeštanja Starog savskog mosta.Reklo bi se da je vlast potpuno poludela?

Zaista je teško razumeti uništavanje šume, pravog bogatstva svakog velikog grada. Posebno kada znate da je to bilo potpuno nepotrebno. U pokušaju da ipak razumem mogu da zamislim da su donosioci ovakve skandalozne odluke ubeđeni da su uradili nešto dobro. Razlogje nestručnost, nekompetentnost, bezidejnost… partijskih kadrova. Partokratija izgleda uzima danak i na ovaj način.

Ako razmišljam na drugi način, mogu da pretpostavim da je sve urađeno smišljeno. Zašto? Staze su nenormalno proširene, toliko da auto može da prođe. To je, ne samo nepotrebno, nego budi sumnju da je ideja da se u narednom naletu staze asfaltiraju. Šuma je sada isparcelisana jer su napravljene, ne jedna, nego tri staze kroz šumu. A kada se asfaltiraju imaćemo prave raskrsnice u šumi, pa bi bio red da se otvori neki kiosk ili restoran. Pa i semafori da se postavi. Zamislite restoran usred šume, skoro u centru grada. Zar to ne bi bilo divno? Rubni delovi šume su u posebnoj opasnosti jer će biti na udaru raznoraznih biznismena povezanih sa vlašću da se pretvore u građevinsko zemljište. Dakle, ovo bi moglo da se smatra prvom fazom uništavanja Hajd parka i njegovog pretvaranja u komercijalne sadržaje.

Ne možete da zamislite moj šok kada sam ugledao početak radova u novembru 2017. godine:

Sadašnje stanje:

 1. Koliko dugo ste aktivni u politici i na šta ste najviše ponosni, a za čim eventualno žalite?

Nisam do sada bio aktivan u politici. Bio sam samo simpatizer, uvek stranaka iz demokratskog korpusa, nikako zločinačkih stranaka iz devedesetih godina. Ovo je prvi puta da sam ušao u stranačke organe. Nikada ni približno nisam imao toliki stepen slaganja sa programskim principima. Jednostavno, situacija je toliko ozbiljna, čak alarmantna, da niko nema pravo da ostane po strani.

Možda žalim što se nisam ranije aktivno uključio. Mislio sam da je bolje da se bavim strukom i naukom. Politiku sam prepustio svojim prijateljima koji su imali želju da to rade. Sve su izneverili i upropastili i natovarili nam na vrat ovo zlo sa kojim ćemo jako teško izaći na kraj.

 

 1. Koliko je teško svakodnevno se boriti protiv ovakvog režima, pokret Dosta je Bilo se često nalazi na meti i vlasti i opozicije? Šta biste poručili članovima, simpatizerima i svima koji se razmišljaju da svoj glas dodele upravo Vama?

Mislim da naš slogan govori skoro sve: “Da ovi odu, a da se oni ne vrate”.

Zaista tako mislimo i zato nas napadaju i ovi i oni. Zato smo pod totalnom medijskom blokadom. Drugi naziv za ove i one je Kurta i Murta. To su u stvari dve suštinski iste političke opcije. Kurta i Murta bi večno da se smenjuju bez promene sistema. E baš zato im smetamo jer se DJB jedini zalaže za promenu sistema. Sve je to lepo, ali zašto bi vam verovali kad su nas toliko puta slagali i slično – kažu nam. Toliko govorimo o tome da je prosto neverovatno da bi mi mogli nešto drugo da uradimo. Transparentnost je najbolji lek protiv korupcije. Ta tačka programa je najveći problem. Zašto? U Srbiji je osnovni motiv bavljenja politikom brzo bogaćenje, doći do neke pozicije da bi se nešto ućarilo. Insistiranje DJB na transparentnošću, je neprihvatljivo takvim tipovima. Jer, zašto bi se onda oni bavili politikom? Uvođenjem transparentnosti nestaju njihovi motivi.

Građani kojima odgovara postojeći sistem neka glasaju za Kurtu ili Murtu. Ako im odgovara da partijska knjižica bude ulaznica za sve umesto znanja i sposobnosti,neka glasaju za Kurtu ili Murtu. Imaju veliki izbor između sadašnje vlasti i nekoliko derivata Demokratske stranke.

Građani koji žele uređenu državu neka glasaju za DJB.

Pozivam građane da pre nego štodonesu odluku za koga će glasati na beogradskim izborima zamisle sledeće stvari:

 • Zamislite da se uvede potpuna transparentnost rada javnog sektora i zabrani potpisivanje tajnih ugovora.
 • Zamislite da se raskine štetanugovorza “Beogradnavodi” i sazna istina o tome ko su zaista “arapski investitori”.
 • Zamislite da se ukine Bus Plus i naplata karata vrati GSP-u i da se prepolovi cena gradskog prevoza u Beogradu.
 • Zamislite da se popiše sva imovina grada Beograda i svih 17 gradskih opština iutvrdi i javno objavi spisak svih javnih prostora i ko ih koristi.
 • Zamislite da se svim roditeljima koji su nezakonito preplatili vrtiće vrati novac bez obzira da li su podneli tužbu ili ne i da mogu da upišu dete u vrtić o trošku gradskog budžeta.
 • Zamislite da se ukine partijsko zapošljavanje i objave sve sistematizacije radnih mesta i merila radnog učinka u Beogradu. Da se prijem u radni odnos u javni sektor vrši isključivo preko javnih konkursa.
 • Zamislite da saznate sve o mostu na Adi, Bus Plusu, jarbolima, fontani na Slaviji, o tome ko svake dve-tri godine ponovo asfaltira ulice, i ko dobija novac iz gradskog budžeta.
 • Zamislite da svi učenici beogradskih osnovih i srednjih škola dobiju od grada sve udžbenike na korišćenje bez ikakvog troška po roditelje.
 • Zamislite da se reši pitanje bespravnih objekata koji se ne mogu legalizovati, uklone svi bespravno podignuti objekti na Savskom nasipu o trošku vlasnika i kazne nadležni državni službenici koji su to dozvolili.
 • Zamislite da sepravilno oporezuje građevinsko zemljište i odatle finansiraju prethodne tačke. Građevinsko zemljište je najvredniji resurs svake metropole. Ono finansira razvoj grada, metro i drugu infrastrukturu. Oporezovati Beograd na vodi, Luku Beograd, zemljište iz svih pljačkaških privatizacija.
 • Zamislite da…

Comments

comments