Društvo

“Investitori” još i prete – ko ne potpiše otkaz IĆI ĆE U ZATVOR!

Nedovoljno ispraćena u medijima, ali svakako tema broj 1 danas u Srbiji je situacija u Smederevu. I mora da bude tema broj 1. Bez ikakvog opravdanja. Radnice koje su dobile otkaz zbog štrajka su danas u firmi “Kaizen”, a sutra, ako sve prođe bez ikakve reakcije može da bude svuda oko nas.

Još jednom ćemo ponoviti, a ponavljaćemo i svaki dan, u svakom tekstu, u svakoj rečenici jer to je slika Vučićeve Srbije – radnice su stupile u štrajk jer su radile za 25.000 u užasnim uslovima. Plate su bile neredovne, slobodnih dana skoro da nije ni bilo, a pola godine nije isplaćen nijedan dinar za prekovremeni rad.

Evo uostalom šta je Željko Veselinović, predsednik Udruženog sindikata “Sloga”, napisao nakon razgovora sa zaposlenim u firmi “Kaizer”.

Danas sam u Smederevu razgovarao sa radnicama i radnicima Turske firme Kaisen u Smederevu koji su juce organizovali obustavu rada zbog malih plata i losih uslova rada.To su ti investitori koje Vucic poziva iz Turske.Plata 25.000 dinara koja se ne isplacuje redovno.Prekovremeni rad se ne placa,kao ni rad subotom i nedeljom.Uslovi rada ocajni.U toalet se upisujes kada i ides i evidentiras kada se vracas,vodu ti donose sefovi na radno mesto da ne pijes koliko hoces.Kada ti pozli salju te autobusom kuci da ne bi trosili gorivo.7 ljudi je danas dobilo otkaz uz pretnje zatvorom zbog objavljivanja fotografija na drustvenim mrezama.Sloga je danas formirala sindikalnu organizaciju tamo kako bi pokusali da pomognemo ljudima.Stidi se Srbijo i svi oni koji stite ovakve bitange.

Da situacija bude još gora, kada je radnicama “ponuđen” sporazumni raskid ugovora, nadređeni su rekli da ukoliko ne potpišu protiv njih će biti podignute krivične prijave.

Njihov „greh za zatvor“ je, tako im je objašnjeno, što su postavljajući fotografije sa štrajka na Fejsbuk stranicama prekršili odredbe ugovora, jer su „objavili poverljive informacije“ i „službene tajne“.

Došli smo najnormalnije na posao ove subote, a onda su nas zvali u kancelarije, gde su nam dali da potpišemo sporazumne raskide ugovora. Tri koleginice su potpisale, nas četvoro nismo, rečeno nam je da to ništa ne menja, da ćemo u ponedeljak dobiti raskid. Kao, nije razlog što smo obustavili proizvodnju nego što smo to izneli u javnost, preko Fejsbuka, pa je posle sve dospelo u medije. Imaju kamere u hali i snimili su ko je telefonima slikao skup. Tu su nam pretili krivičnim prijavama, navodno, za to možemo da idemo u zatvor od 3 meseca do 5 godina, tako su nam rekli. Za sada nas je sedmoro, ali možda će u ponedeljak još neko dobiti otkaz – kažu za Podunavlje.info.

Da li su ovo te čuvene investicije koje će Srbiju izvući iz bede i na kojima će se zasnivati naša ekonomija? Iz vlasti naravno ćute. On se ne oglašava, On na “Pinku” ponovo glumi mesiju gde objašnjava kako je stanje u zdravstvu katastrofalno, ali njegovim teškim radom uskoro će biti mnogo bolje.

Neće biti bolje, iz cele poruke treba zaključiti samo jedno – stanje u Srbiji je katastrofalno. Posle 6 godina apsolutne vlasti nema ni najmanje pravo da laže da će biti bolje. Ni mi nemamo pravo da mu verujemo. Smederevo je danas najbolji pokazatelj. 

Comments

comments