Društvo

Sindikat Sloga zahteva hitnu reakciju države na dešavanja u “Kaizenu”

Povodom jučerašnjih dešavanja u smederevskoj fabrici “Kaizen” oglasio se i Udruženi sindikat “Sloga”. Oni su (pa da tako kažemo do sada jedini) reagovali na novonastalu situaciju – a ukoliko niste pratile radnice koje su organizovale štrajk juče su dobile otkaz.

VAŽNO: Organizatorke štrajka u smederevskoj firmi DOBILE OTKAZ!

Beograd, 13.05.2018. g – Udruženi sindikati Srbije “Sloga” pozivaju Vladu Srbije, premijerku Brnabić, a posebno ministra rada Zorana Đorđevića koji je više puta pozivao radnike i sindikate da prijavljuju zloupotrebu rada, da odmah reaguju i upute inspekciju u tursku fabriku tekstila “Kajzen” u Smederevu, gde je menadžent nezakonito uručio desetak otkaza radnicama koji su u petak stupile u štrajk zahtevajući bolje uslove rada i isplatu nadoknada za obavljeni prekovremeni rad.

Na osnovu poziva našem sindikatu, više od polovine zaposlenih, njih oko 150, neki deo juče, a neki ranije se učlanilo u naš sindikat i potpisalo pristupnice, što nam sada daje zakonski legitimitet da ih predstavljamo i da organizujemo sve buduće akcije kroz institucije ali i nepopularne za poslodavca vidove sindikalne borbe.

Zbog krizne situacije, predsednik Sloge Željko Veselinović sa svojim saradnicima se nalazi u Smederevu gde kontaktira sa otpuštenim i nezadovoljnim radnicima Kajzena.

Pored strogog minimalca koji radnici Kajzena primaju, menadžment turske fabrike zloupotreblja prekovremeni rad, koji se zaposlenima ne isplaćuje, već služi kao ucena otkazom ugovora o radu ukoliko se bespogovorno ne obavlja, što je uostalom i rezultiralo spontanom obustavom rada u petak, njih oko 300 zaposlenih.

O samim uslovima rada u fabrici tekstila ne treba mnogo govoriti, jer oni ne uopšte odgovaraju minimalnim standardima EU koje nam vlast svakodnevno u svom obraćanju obećava. Više liče na uslove zapuštenih fabrika Bangladeša i Indije, jer 280 zaposlenih žena na raspolaganju ima samo jedan WC, u čiji odlazak je obavezno ukucavanje kartice, i koji se od strane supervizora evidentira, dok se ulaz u muški nalazi pored samog stola gde stoji hrana i gde radnici jedu.

Stoga, pitamo predsednicu Vlade gospođu Brnabić, da li bi ona obedovala pored ulaza u WC, gde svako otvaranje vrata direktno u nos unosi neprijatne mirise i moguću zarazu preko insekata, posebno u letnjem periodu?

Verujemo da premijerka ne bi pristala da radi i jede u takvim nehumanim uslovima, te stoga tražimo i zahtevamo da niko u Srbiji koju ona trenutno predstavlja ne bude izložen poniženju kakvom su izložene radnice i radnici Kajzena u Smederevu.

Informativna služba

(Izvor: sloga.org.rs)

Comments

comments