Društvo

IRINEJ ZAVODI RED: Zabranio vladikama da kritikuju vlast i pričaju o Kosmetu!

Patrijarh srpski Irinej rešio je da zavede red u Crkvi i poslao je poruku svim vladikama i starešinama da se uzdrže od napada na vlast i priče o Kosovu i Metohiji, saznaje Espreso!

Kako saznaje naš portal patrijarh Irinej oštro je zabranio vladikama da bilo šta govore vezano za status Kosova i Metohije, kao i da napadaju vlast u Srbiji.

– Patrijarh je poručio svima da je zaključak sa Sabora SPC o Kosovu i Metohiju dovoljno jasan i da Crkva, kao ni njeni velikodostojnici nema više šta da se po tom pitanju izjašnjavaju u medijima. Kada bude neke promene tada ćemo pričati, poruka je Irineja vladikama – otkriva portal Espreso od svojih izvora iz SPC.

Prema njegovim rečima, “neposlušne” vladike patrijarh Irinej je rešio da driži dalje od sebe. Te je tako vladika Grigorije u Nemačkoj, Amfilohije sve ređe dolazi u Srbiju, a Teodosije sve manje daje izjave za medije.

– Ovim Irinej želi da stavi na podele, kako u SPC, tako i među narodom. Irinej smatra da je u ovom momentu najneophodnije jedinstvo srpskog naroda i da je to najvažnije – kaže naš izvor.

Podsetimo zaključak sa Sabora SPC održanog u novembru prošle godine bio je da Srpska pravoslavna crkva ne podržava zamrznuti konflikt na Kosovu i Metohiji, da se zalaže za nastavak dijaloga međutim, izražava se zabrinutost da se „pod vidom navodnog razgraničenja između Srba i Albanaca nameće mogućnost odvajanja dela KiM iz sastava Srbije“.

(Izvor: Espreso.rs)

Comments

comments