Društvo

Radnici zakupili fabriku u Trsteniku i sada zarađuju milione!

Pre tri godine, 677 radnika trsteničke “Prve petoletke” uložilo je po 60.000 dinara, od novca koji su dobili za socijalni program, i zakupilo firmu u stečaju. Osnovali su svoje preduzeće, zadržali stare kupce i osvojili nova tržišta. Ovo preduzeće trenutno ima oko 900 zaposlenih.

 

Trstenička „Prva petoletka” izvozi 80 odsto svojih proizvoda u 36 zemalja sveta. Od prodaje pumpi, cilindara, hidrauličnih brava i rezervoara, prošle godine prihodovali su 12 miliona, a čista dobit je pola miliona evra.

Bitno je da se radi i da ima šta da se radi, kažu radnici: „Ako budemo radili onda ćemo i da opstanemo.”

 

„Uslovi su odlični. Imamo i grejanje sada. Radim već 36 godina u ovoj istoj hali. Plata nam je redovna, znači svakog meseca istog datuma primamo. Sve je u redu.”

 

Kako javlja rts.rs najveći kupci „Petoletkinih” proizvoda su kompanije iz Rusije, Belorusije i zemalja Evropske unije. Prošle godine osvojili su i tržište Alžira.

„Mi smo od početka, od pre tri godine, u prvoj ugradnji u Kamazu i to nam je glavni kupac”, objašnjava Velibor Dmitrić, direktor proizvodnje DOO „Prva petoletka”. „Na mesečnom nivou, to je otprilike 500.000 do 600.000 evra.”

Za potrebe ruskog Kamaza, mesečno se u Trsteniku proizvede 4.000 ručnih pumpi za podizanje kabine i rezervnog točka.

 

„Veoma smo zainteresovani za novi kadar, da podmladimo starosnu strukturu u fabrici koja je sada veoma nepovoljna”, kaže Ljubisav Pantić, direktor DOO „Prva petoletka”. „Ovde radnici u proseku imaju pedesetak godina i neophodni su nam mladi radnici koji će nositi budućnost ovog kolektiva.”

 

Prošle godine primljeno je 25 novih radnika a trenutno je, u okviru dualnog obrazovanja, 15 učenika trsteničke Tehničke škole na praksi u „Prvoj petoletki”.

(Izvor: RTS)

Comments

comments