Društvo

IZVEŠTAJ o hororu iz Linglonga: Radnici se sami leče od korone, za njih nema vakcina

Vijetnamskim radnicima koji žive maltene kao roblje u kineskoj fabrici Linglomng u Zrenjaninu preduzeće nije dozvolilo vakcinaciju protiv koronavirusa, a skučajevi zaraze su zataškavani, pokazuje izveštaj organizacija “A11” i “Astra”, a prenosi Nova.rs.

Detalji ovog izveštaja odslikavaju jezive uslove života i rada vijetnamskih radnika u ovoj kineskoj fabrici, od kojih su neki, verovali ili ne, agencijama iz Vijetnama dali i više hiljada dolara da bi dobili posao u Srbiji. 

Poseta predstavnika A11 i ASTRA radnicima Linglonga organizovana je u nedelju, 14. novembra 2021. godine u 11 časova, za vreme pauze za ručak.

“Radnici su smešteni u dve poslednje barake sa leve strane, kao i u kontejnerima za smeštaj radnika koji su postavljeni na slobodnom prostoru iza poslednje barake. Jedna od baraka za spavanje radnika nalazi se tik uz samo skladište opasnog otpada nepoznatog porekla. Nejasno je ko upravlja ovim barakama, kao i to da Ii su one izdate u zakup, ako jesu, sa kojom namenom je uspostavljen zakup, kao i da Ii postoje dozvole za stanovanje na ovoj lokaciji. Nijedan radnik sa kojim smo razgovarali ne poseduje pasoš sa sobom, već su oni “na čuvanju“ u kompaniji koja ih zapošljava. Radnici imaju sa sobom ugovore, a mali broj njih je bio spreman da ih pokaze, iz straha od odmazde kineskih menadžera”, navodi se u izveštaju.

IMG_6873.jpeg

O sanitarnim uslovima u kojima radnici žive dovoljno govori ovaj deo izveštaja:

“Kupatila i kontejneri za tuširanje nemaju grejanje, za zagrevanje vode koriste se dva bojlera od 120 litara, a uslovi su takvi da u ovim kontejnerima nema mogućnosti održavanja sanitarnog minimuma. Kontejneri nemaju pločice, a na mnogim mestima nema ni samih tuševa, već se radnici tuširaju iz creva. Veš mašine ne postoje, podovi u barakama su betonski, ne postoji izolacija, osvetljenje je slabo izvedeno i nema ga dovoljno. Grejanje u barakama ne postoji, a radnici zagraduju krevete platnenim i najlonskim zastorima kako bi održali temperaturu. Kreveti nemaju dušeke, već su na drvenim panelima koji služe kao podloga prostrti tanki jorgani koji sluze kao dušeci”.

IMG_6874.jpeg

Položaj radnika posebno je otežala pandemija koronavirusa.

U izveštaju se navodi da se radnici u slučajevima kada neko ima korona virus, samoorganizuju, te da su odredili posebnu prostoriju za oporavak obolelih, dok je pristup zdravstvenim uslugama moguć samo preko “kineskih menadžera” koji uglavnom ne odobravaju da se ide u bolnicu.

U danima kada su bolesni ili ne mogu da rade usled povreda, radnici ne dobijaju 600 dinara naknade za troškove ishrane. Pojedini radnici naveli su da su pitali ,”kineske menadžere“ da Ii mogu da se vakcinišu protiv zarazne bolesti kovid-19, ali im je rečeno da još uvek nema kineskih vakcina i da sačekaju. Oni nisu obavešteni o proceduri dobijanja vakcina u Srbiji.

Kompletam izveštaj organizacija A11 i ASTRA možete pročitati ovde: https://www.a11initiative.org/wp-content/uploads/2021/11/Izves%CC%8Ctaj-Ling-Long.pdf

IMG_6871.jpeg

Comments

comments