SvetZabava

Jednorozi su zaista postojali! Ali, da li su bili baš tako lepi?

Priče o jednorozima doživele su ekspanziju u Srednjem veku kada su prepredeni trgovci prodavali njihove rogove u prahu, a danas su oni simbol za prijatelje devojčica. Jednorozi su nekada zaista koračaki Zemljom, ali nisu bili baš prijateljski nastrojeni.

Istraživači su na području Sibira, tačnije u regiji Pavlodar u Kazahstanu, analizirali očuvane lobanje fosila Elasmotherium sibiricum, koji je poznat kao sibirski jednorog. Na osnovu toga došli su do zaključka da su ta stvorenja preci današnjih nosoroga.

S obzirom na to da su bili biljojedi, imali su velike i ravne zube, a najveći deo težine bio je na teretu prednjih nogu (nešto slično kao kod bozina).

Na osnovu pronađenih skeleta zna se da su bili dugački oko pet metara, visoki (mereno do ramena) nešto više od dva metra, a teški četiri tone. Teško da možemo da ih zamislimo kako se klinkice igraju sa ovim jednorozima.


Naučnici su isprva verovali da je ova vrsta izumrla pre oko 350.000 godina, ali je posle podrobnijih istraživanja ipak otkriveno da su pronađeni fosili stari samo 29.000 godina. To ukazuje na činjenicu da je vrsta Elasmotherium sibiricum živela kad i čovek, odnosno njegov predak.

(izvor: noizz.rs)

Comments

comments