Politika

Jeremić za BBC: Izazov za Lajčaka biće pokretanje pravog dijaloga Beograda i Prištine

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da će za novog specijlanog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčak najveći problem biti da ponovo pokrene pravi pregovarački proces, a pred njim će biti i veoma izazovan zadatak kako harmonizovati stavove međju Evropljanima, pa ih onda uklopiti sa stavovima SAD i ostalih međunarodnih aktera.

„Ranije se tačno znalo ko pregovara u Briselu, a ko posreduje – sve dok nije došao Grenel (Ričard, izaslanik predsednika SAD). Od tada više nije jasno ko pregovara i o čemu”, rekao je Jeremić za BBC na srpskom.

BBC piše da će se Lajčak već na samom startu suočiti sa skepticizmom kosovskog predsednika Hašima Tačija, koji je izrazio nezadovoljstvo da procesom pregovora upravljaju diplomate čije zemlje ne priznaju nezavisnost Kosova.

„I Borel (Žozep, evropski komesar za spoljnu politiku) i Lajčak su svoje nacionalne karijere okončali, Borel definitivno a Lajčak bar na neko vreme. Oni su veoma profesionalni ljudi, znaju ko im je glavni autoritet, a to nisu njihove nacionalne vlade, već EU. Tačijeva rezerva prema evropskim igračima dolazi iz njegove naklonjenosti američkoj strategiji da do dogovora treba da dođe što pre, pa i uz razmenu teritorija, što je za Evropu neprihvatljivo”, rekao je Jeremić.

Jeremić, koji je bivši ministar spoljnih poslova Srbije i bivši predsednik Generalne skupštine UN, naveo je da je Lajčak „najveći svetski diplomata koji ima balkansko iskustvo“ i da se sa njim može porediti samo švedski diplomata Karl Bilt.

BBC na srpskom podseća da su se Jeremiću putevi u karijeri sa Lajčakom često ukrštali, kao i da su bili rivali za mesto generalnog sekretara UN 2016. godine – Jeremić je završio trku kao drugi, a Lajčak kao trećeplasirani, dok je na funkciju izabran Portugalac Antonio Guteres.

„Uvek smo bili prijatelji, i ja prema njemu gajim veliko poštovanje. Lajčak je diplomata, ne samo regionalnog, nego svetskog kalibra. On govori tečno srpski jezik, bez akcenta – gotovo da se ne može primetiti da nije odavde“, rekao je Jeremić.

Jeremić je dodao da je Lajčak dugo bio ministar Slovačke, koja je članica EU, i da je godinama gradio odnose u evropskim prestonicama.

„Za posao posrednika nije mogao da bude izabran neko ko nije dobio punu podršku Berlina i Pariza, kao i da se niko tom izboru nije protivio”, zaključio je Jeremić.

Comments

comments