DruštvoKorona

JKP “Zelenilo Beograd” započelo dezinfekciju javnih površina

JKP „Zelenilo-Beograd“ je juče, 19. marta, započelo dezinfekciju na najfrekventnijim dečjim igralištima, stazama, trotoarima, teretanama na otvorenom i u „pet zonama“ u cilju prevencije širenja zaraze virusom COVID-19.

Tretiranjem su obuhvaćene i frekventne pešačke staze koje vode ka Kliničkim centrima, kao što su skver Rozali Morton kod KBC „Dr Dragiša Mišović“, staza ka GAK „Narodni front“ i sl.

Kako se navodi u saopštenju, dezinfekcija se vrši i u stambenim naseljima, na stazama koje koristi veći broj sugrađana i koje vode ka Domovima zdravlja. To su staze u naseljima –Blok 44, u Bloku 22-staza koja vodi ka VMC-u, u Bloku 9, u naselju Bežanijska kosa, u naselju Stara Rakovica, staze ka Domu zdravlja Voždovac, Domu zdravlja u Krivolačkoj ulici, na Kanarevom brdu, itd.

“Poslednjih dana, sa stupanjem na snagu vanrednog stanja i zatvaranjem mnogih objekata u predškolskih ustanova, primećena je veća aktivnost sugrađana na gradskim javnim zelenim površinama, posebno u teretanama na otvorenom, na dečjim igralištima i u parkovima za kućne ljubimce. Kako bi zaštitili korisnike, JKP „Zelenilo-Beograd“, Beograd vrši dezinfekciju ovih sadržaja. Tretiraju se rekviziti za igru dece, sprave za vežbanje u teretanama, kao i klupe koje se nalaze u okolini ovih prostora. Tretiranje se vrši preparatom na bazi hlora”, navodi se u saopštenju.

Radi što veće zaštite od infekcije vrši se i pojačana higijena u smislu češćeg čišćenja otpadaka sa površina, češćeg pražnjenja i pranja đubrijera.

“Na bazi sprovedenog monitoringa broja korisnika, selektivno se tretiraju najfrekventniji trotoari, staze i mobilijar u gradskim parkovima.  Neki od parkova na kojima su radnici JKP „Zelenilo-Beograd“, Beograd danas vršili dezinfekciju su: Akademski park, Tašmajdanski park, Karađorđev park, Mitićeva rupa na Slaviji, Pionirski park, Park Aleksandrov, Čuburski park, Trg republike, itd. Radovi na dezinfekciji se vrše uz pomoć mehanizacije- traktora sa prskalicama kojima se tretiraju staze, kao i ručnim prskalicama, uz pomoć kojih se tretiraju rekviziti i mobilijar”, ističu iz JKP Zelenilo Beograd.

U ponedeljak će biti započeta dezinfekcija većih pešačkih poteza cisternama sa rastvorom preparata na bazi hlora, na šetalištima uz obale reka, stazama u parkovima i sl.

Sve ove mere prevencije će se vršiti kontinuirano do prestanka opasnosti od širenja infekcije, a u skladu sa preporukama Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju.

Comments

comments