Društvo

Još 230.000 evra za fabriku vode – koja ne postoji!

Na postrojenje za preradu otpadnih voda u Rači u koje je do sada „uloženo“ 600.000 evra biće potrošeno još oko 230.000 evra, saznaje Pištaljka. Ovaj vrtoglavi iznos za nepostojeću fabriku podeliće Republička direkcija za vode, koja je deo Ministarstva poljoprivrede, i opštinsko komunalno preduzeće „Rača“.

Novac je dodeljen za „završetak radova na izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda naselja Rača, Adrovac i Donja Rača“, tvrde iz Direkcije za vode, a Pištaljka ni posle nekoliko dana nije uspela da od opštinskih rukovodilaca i predstavnika JKP „Rača“ sazna kada će biti nastavljeni radovi na tri šupe i dva nedovršena bazena koje nadležni nazivaju postrojenjem ili fabrikom za preradu vode.

Tužilac Višeg javnog tužilaštva Dejan Veljković tvrdi da do poziva Pištaljke nije znao da se planira nastavak radova na postrojenju koje je predmet istrage skoro dve godine i rekao je „da to može omesti istragu“ jer bi se promenilo činjenično stanje na terenu. „Oni koji su odlučili da nastave rad na fabrici trebalo je da me pozovu kao tužioca. Hvala vama što ste mi rekli da se nastavljaju radovi“, rekao je Veljković u telefonskom razgovoru. Na pitanje u kojoj fazi je istraga i zbog čega je potrebno dvadeset meseci da se ustanovi jedna banalna stvar – da fabrike nema a da je plaćena, kratko je odgovorio: „Bilo je više sporova između više firmi. Zovite za deset dana, biće rezultata“. Na pitanje novinara Pištaljke da li se očekuje podizanje optužnice Veljković odgovara: „Pa sad, baš optužnice, nisam siguran. Zovite za deset dana“.

Iako tužilac pominje sporove između više firmi, Pištaljka ima dokaz da je sve poslove na izgradnji fabrike od države dobila samo jedna firma – „Radus BNS GP“ iz Pančeva. Ta firma u vlasništvu je Danila Radulovića i više od hiljadu dana su joj blokirani svi računi. Iznos blokade je 19,3 miliona dinara.

Istraga se vodi po krivičnoj prijavi uzbunjivača Tomislava Veljkovića, koji je posle uzbunjivanja otpušten iz opštinske uprave zbog „nove sistematizacije“ po kojoj nije bilo mesta za čoveka koji godinama ukazuje na korupciju. Rukovodioci u opštini na ovaj način pokušali su da se osvete uzbunjivaču – ali bezuspešno. Odlukom Višeg suda u Kragujevcu, Veljković se u ponedeljak 22. januara vraća na posao nakon tužbe za zaštitu od odmazde koju su pisali advokati portala Pištaljka, njegovi zastupnici u sporu.

Tužilac Dejan Veljković – iako deli prezime sa uzbunjivačem – ne deli njegov entuzijazam u borbi protiv korupcije. On je pre godinu dana odbacio krivičnu prijavu uzbunjivača tvrdeći da nema dokaza za finansijske zloupotrebe, iako fabrike i opreme koja je za nju kupljena nema. Posle pisanja Pištaljke, tužilac je kazao da je „promenio svest“ i otvorio istragu. Rezultata još nema.

„Više javno tužilaštvo u Kragujevcu još uvek vrši provere navoda iz krivične prijave i prikuplja potrebna obaveštenja preko PU Kragujevac, Odeljenja kriminalističke policije“, piše u zvaničnom odgovoru VJT Kragujevac.

Postrojenje za preradu otpadnih voda gradi se već sedam godina. Tokom 2011. godine bivši direktor Direkcije za vode Aleksandar Prodanović je potpisao ugovor sa bivšim direktorom JKP „Rača“ Ivicom Markovićem o zajedničkom finansiranju njegove izgradnje. Tim ugovorom procenjeno je da će vrednost radova na postrojenju iznositi 37,5 miliona dinara, da će 80% novca obezbediti Direkcija za vode, a 20% JKP „Rača“ i da će radovi biti završeni do 1.12.2011. godine.

Uprkos tome što je samo Direkcija u postrojenje investirala 45 miliona dinara, u toj državnoj instituciji tvrde da nemaju informacije da je ono predmet istrage tužilaštva. „Nijedno lice iz Republičke direkcije za vode nije saslušavano u vezi finansiranja izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u opštini Rača“, piše u odgovoru Direkcije za vodu koji je dobila Pištaljka.

Po novom ugovoru koji su potpisali sadašnja v.d. direktora Direkcije za vode Nataša Milić i sadašnji direktor JKP „Rača“ Dejan Veljković (nije u srodstvu sa uzbunjivačem Veljkovićem i tužiocem Veljkovićem) vrednost predstojećih radova je 26.950.000 dinara, a učešće svake strane biće po 50 odsto.

(Izvor: Pistaljka.rs)

Comments

comments