Društvo

JOŠ JEDNA LAŽ REŽIMA: Odlaže se početak izgradnje stanova za vojsku i policiju

Uprkos najavama i obećanjima najviših predstavnika vlasti da će izgradnja državnih stanova za pripadnike policije i vojske početi na proleće, početak izgradnje ovih stanova pomera se za avgust.

Septembra prošle godine stigla je prva najava o izgradnji stanova za pripadnike vojske, policije i BIA, a ovaj program stambenog zbrinjavanja najavio je predsednik Aleksandar Vučić. Nekoliko dana kasnije, ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da je u skladu sa naređenjem vrhovnog komandanta formirana komisija koja će raditi na predlozima za rešavanje stambenog pitanja za sve strukture bezbednosti, te da očekuje da će to biti i do 30.000 stanova.

Zvanično, projekat stanogradnje predstavljen je početkom decembra u emisiji Ćirilica na Televiziji Hepi, gde je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da se uskoro očekuje početak projekta izgradnje stanova u većim gradovima Srbije po ceni od 500 do 550 evra u Beogradu, od 450 do 480 u drugim gradovima.

Kako je tada najavljeno, za izgradnju oko 2 miliona kvadrata učešće države biće 250 miliona evra, a gradiće se u Vranju, Nišu, Kragujevcu, Kraljevu, Beogradu…

Prvi sastanak Komisije za pripremu predloga programa izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti održao se već 11. decembra, a na sastanku je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je i dao prvi najavu da će izgradnja verovatno početi na proleće.

Nakon Vučića, ministarka Zorana Mihajlović izjavila je da će gradnja stanova početi u martu.

Mart je uveliko prošao, a obećana izgradnja nije ni počela na šta je podsetio nedavno i Vojni sindikat Srbije.

Ministarstvo: Izgradnja u avgustu, još nema planskih dokumenata za gradnju u Beogradu

Na pitanje novinara redakcije Insajder, zašto izgradnja još nije počela i kada se očekuje njen početak imajući u vidu da je Ministarka građevinarstva najavila mart kao početak, u Ministarstvu odgovaraju da će „izgradnja stanova početi u avgustu ove godine“.

Razloga za kašnjenje, kako navodi Ministarstvo građevinarstva u odgovoru Insajderu, ima više – od načina obezbeđivanja finansijskih sredstava pa se do pripreme i usvajanje planskih dokumenata za lokacije koje će se koristiti za izgradnju.

Prvi gradovi u kojima će se otpočeti sa realizacijom projekta su Vranje i Niš, dok će izgradnja u Beogradu morati sa sačeka jer zbog održavanja lokalnih izbora Skupština grada nije mogla da usvoji planski dokument po kome će biti građeni ovi stanovi.

„U ovom trenutku, potpuno spremne lokacije su lokacije u Vranju i Kraljevu, kao i lokacija u Nišu. Što se tiče Beograda, usled objektivnih okolnosti – održavanja lokalnih izbora, Skupština grada nije mogla da usvoji planski dokument po kome će biti građeni ovi stanovi. Prvi gradovi u kojima će se otpočeti sa realizacijom projekta su Vranje i Niš“ , navodi Ministarstvo u odgovoru Insajderu.

Dodaju i da su sva zaduženja koje je imalo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture izvršena i pre vremena utvrđenog dinamičkim planom za realizaciju ovog projekta.

Leks specijalis zbog ubrzavanje izgradnje

Zbog realizacije ovog projekta izgradnje, predstavnici država odlučili su da donesu leks specijalis, odnosno poseban zakon kojim bi se ovaj projekat proglasio projektom od nacionalnog značaja za državu Srbiju. Donošenje ovakvih zakona podrazumeva da se, zarad višeg državnog interesa, primenjuje taj novi zakon dok se postojeći zakoni suspenduju.

Podsetimo, kako je ranije pisao Insajder, posebnim zakonom 2015. Vlada na čijem je čelu bio Aleksandar Vučić proglasila je projekat Beograd na vodi za projekat od nacionalnog značaja za državu Srbiju. Za Vladu Srbije 2009. na čijem je čelu bio Mirko Cvetković projekat Južni tok bio je projekat od nacionalnog značaja za državu Srbiju.

Svi ovi zakoni podrazumevali su suspendovanje važećih zakona države tako što su se njima ukidale licitacije za prodaju zemljišta, suspendovali zakoni poput Zakona o javnim nabavkama, javnim tenderima ili drugim postupcima predviđenim nacionalnim zakonodavstvom Srbije.

Na pitanje novinara Insajdera, zašto država u ovom slučaju donosi poseban zakon kojim se suspenduju važeći zakoni kao i da li postoji drugi način da se projekat sprovede, u Ministarstvu navode da je ovo najefikasniji način da se projekat ubrzano realizuje.

„U konkretnom slučaju, donošnjenje posebnog zakona, koji će se primenjivati prilikom realizacije Projekta, opravdano je iz razloga obezbeđivanja efikasnosti same realizacije, a sve u cilju sprovođenja politike nacionalne bezbednosti, koja predstavlja deo ukupne državne politike i sprovodi se kroz usklađen program mera i aktivnosti koje država preduzima radi dostizanja ciljeva politike nacionalne bezbednosti“ , tvrdi Ministarstvo građevinarstva.

Kako dodaju, realizacijom ovog projekta stvaraju se pretpostavke za politički, ekonomski, socijalni, kulturni i ukupni društveni razvoj Republike Srbije.

Šta će konkretno sadržati i propisivati poseban Zakon o izgradnji stanova za bezbednjake, javnost će, sudeći po tvrdnjama Ministarstva, moći da vidi polovinom ovog meseca kada se očekuje da se Nacrt ovog zakona nađe pred poslanicima Skupštine.

(Izvor: Insajder)

Comments

comments