Društvo

Još jedna slika “zlatnog doba”: Osnovna škola se rekonstruiše GODINU I PO, roditelji hoće da ispišu decu!

Godinu i po dana nakon početka rekonstrukcije OŠ Josif Kostić u Leskovcu i dalje se licitira kada će radovi biti gotovi, dok roditelji prete ispisivanjem dece iz škole. Iz Grada za Male velike priče odgovaraju da će radovi biti gotovi u najboljem slučaju za pet meseci, i to ako projekat druge faze bude odobren do kraja meseca. To praktično znači da deca novu školsku godinu ni ove jeseni neće dočekati u svojim učionicama.

Kako bi se rekonstruisala škola u koju ide oko 1000 đaka, Grad Leskovac je konkurisao za sredstva kod vladine Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima. Prvobitnim projektom krajem 2017. godine bilo je predviđeno da se uradi energetska sanacija objekta i da radovi traju 100 dana. Ipak, sanacija još uvek nije završena, rokovi za rekonstrukciju škole su nekoliko puta probijeni zbog čega su deca, prema tvrdnjama roditelja, nastavu pratila u neuslovnim prostorijama na drugim gradskim lokacijama.

Loading…

U opštini priznaju da prvim projektom energetske sanacije nisu predviđeni problemi sa trošnom međuspratnom konstrukcijom na školi zbog čega je došlo do kašnjenja završetka radova. Zbog tog propusta, bilo je potrebno izraditi projekat druge faze rekonstrukcije, kažu za Male velike priče iz Grada Leskovca.

PROČITAJTE JOŠ: “ČAK 240 MILIONA EVRA NEPRAVILNOSTI U BUDŽETU BEOGRADA”! 

„Nakon odobravanja projekta i potpisivanja ugovora o finansiranju izvođenja radova između Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima i Grada Leskovca, što se očekuje u narednih deset dana, biće potrebno nešto manje od pet meseci za sprovođenje postupka nabavke, izbor izvođača i izvođenje radova“, navode u Gradu.

Iz ovog se može zaključiti da će se učenici OŠ Josif Kostić, u najboljem slučaju, tek krajem godine vratiti u svoje učionice.

Zaposleni u školi stali uz roditelje

Zbog ovolikog kašnjenje završetka rekonstrukcije, svih 57 zaposlenih u školi danas su odlučili da se pridruže zahtevima roditelja i da zajedno pokušaju da dobiju odgovor na pitanje zašto rekonstrukcija traje ovoliko dugo.

Učiteljica Irena Jovanović, predsednica sindikata škole, kaže za Male velike priče da zaposleni u školi više „nemaju snage da roditeljima objašnjavaju kada će se njihova deca vratiti u objekat“.

PROČITAJTE JOŠ: RADNICI PONOVO BLOKIRALI PUT NIŠ-PRIŠTINA, SAOBRAĆAJ U PREKIDU VIŠE OD 3 SATA!

Kako navodi, dešava se da roditelji najavljuju ispisivanje dece iz škole čak i učiteljima i nastavnicima sa kojima imaju odličnu saradnju i kojima veruju. Ona upozorava da smanjenje broja učenika može uticati i na to da određeni broj radnika škole ostane bez posla.

„To otvara novi problem jer mi, kao centralna gradska škola, nemamo tehnoloških viškova. Zamislite situaciju u kojoj počne nova školska godina, mi ne pređemo u naš objekat i krene ispisivanje dece. To bi neminovno dovelo do smanjenja broja zaposlenih“, objašnjava Irena Jovanović.

Blagojević: Projekat loš, nakon ovoga počele rigoroznije kontrole

Podsetimo, direktor Kancelarije za javna ulaganja Marko Blagojević ranije je u izjavi za Male velike priče rekao da je prvi projekat sanacije škole bio loš i da su neplanirani radovi propust ili projektanta, firme URBANPRO, ili lokalne samouprave.

Uprkos tome što Kancelarija finansira čitav projekat, Blagojević je negirao odgovornost za propuste. Na pitanje novinara naše redakcije kako je Kancelarija dozvolila da loš projekat bude odobren, on ističe da je „loš projekat stvar odnosa između projektanta i lokalne samouprave“.

Ipak, on je priznao da su upravo problemi sa ovom i sličnim rekonstrukcijama doveli do rigoroznijih kontrola, po standardima Svetske banke, kako se ubuduće ne bi desilo da loši projekti budu odobravani.

PROČITAJTE JOŠ: HUMANITARNA KATASTROFA NA SEVERU KIM U REŽIJI BEOGRADA I PRIŠTINE!

(izvor: mvp.insajder.net)

Comments

comments