Društvo

Kad naprednjaci kadriraju: U medicinskoj školi umesto lekara posao dobio – veterinar!

Četiri funkcionera Srpske napredne stranke zamenila su devet profesorki u nastavi Visoke medicinske škole u Ćupriji. Među njima je i Ivan Bošnjak, inače veterinar, koji je na konkursu bio bolji od doktora medicine Zorice Stojanović, koju je upravo škola poslala na doktorske studije.

PROČITAJTE JOŠ: ZBOG NESPOSOBNOSTI VLASTI ČETVRT MILIONA GRAĐANA OSTALO BEZ DEŽURNE APOTEKE!

Doktor specijalista medicine Zorica Stojanović ispričala je gostujući u Novom danu da Aleksandar Martinović prima platu od oko 60.000 dinara držeći predavanja za 15-ak studenata koji su izabrali da slušaju njegov izborni predmet.

Loading…

Stojanović kaže da je bez posla ostala iako joj je škola platila doktorske studije. Objašnjava da je njoj formalno istekao ugovor, kao i ostalim koleginicama koje su ostale bez posla, a da se na konkursu za to radno mesto javio i funkcioner SNS Ivan Bošnjak, koji je veterinar.

Komisija je napisala da svi ispunjavamo uslove konkursa, a na glasanju svi su glasali za Bošnjaka. U izveštaju prosvetne inspekcije piše da nije ispoštovana procedura, ali inspekcija dalje navodi da u njenoj nadležnosti nije da poništi konkurs, objašnjava gošća Novog dana.

Dr Stojanović kaže da se u Visokoj medicinskoj školi dešava jako ozbiljna stvar, jer je odlazak predavača došao četiri meseca po dobijanju akreditacije.

„Ako bi sada trebalo da se uđe u proces akreditacije, škola je ne bi dobila sa sadašnjom kadrovskom strukturom. Onog trenutka kada dobijemo akreditaciju više nije bitno da se kvalitet kadrova i nastave održi. A tu trpi nastava, studenti, država, građani koje će ta deca lečiti“, upozorava dr Stojanović.

Inspekcijski nadzor je u ovoj obrazovnoj ustanovi više puta ustanovio nepravilnosti i izneo primedbe – od samog direktora, za kojeg Suzana Milutinović kaže da je nekompetentan da drži predavanja iz zdravstvene nege i bude šef katedre kao diplomirani ekonomista.

PROČITAJTE JOŠ: PINK I HEPI SAMO U MARTU 619 PUTA PREKRŠILI ZAKON!

Inspekcija je uočila nepravilnosti i zbog nezakonitog zapošljavanja Aleksandra Martinovića mimo konkursa, ali i zbog nepoštovanja procedure zbog zapošljvanja Ivana Bošnjaka.

Ja samo tražim da se škola vrati na nivo na kojem je bila, da se vrati kvalitetan kadar jer ta deca će sutra da nas porađaju, previjaju. Što se tiče medicinske struke, smatram da samo akademski obrazovani kadar medicinske sestre može da obrazuje buduće medicinske sestre, naglašava Milutinović.

Gošće Novog dana obraćale su se svim institucijama u državi povodom svog problema – od prosvetne inspekcije i resornog ministra Mladena Šarčevića do premijerke i predsednika države. Od Aleksandra Vučića tražile su pomoć i sastanak, ali im je umesto toga stigao odgovor Nikole Selakovića.

Suzana Milutinović, master organizacije zdravstvene nege, kaže da ju je sramota šta joj je Selaković odgovorio u ime predsednika države. U progamu N1 ona je pročitala kratko pismo predsednikovog šefa kabineta.

„Nadležnosti predsednika ustanovljene su Ustavom i on nema nadležnosti da postupa po Vašoj molbi“, navodi se u odgovoru kabineta predsednika Vučića.

Odgovarajući na optužbe da je ovaj problem ispolitizovan, Stojanović i Milutinović ističu da su se na kraju obratile Balši Božoviću ne kao članu Demokratske stranke, već kao članu skupštinskog odbora za obrazovanje i da je on jedini pokazao spremnost da im pomogne i da ovo pitanje iznese u javnost.

„Direktor je pretio da će me dovesti do prosjačkog štapa, da će me strpati u zatvor. Dobila sam dve tužbe jer sam prijavila nepravilnosti u radu direktora. On je doveo te ljude i on se stalno izgovara da iza njega stoji predsednik Vučić i kako mu ne možemo ništa“, kaže Milutinović.

PROČITAJTE JOŠ: (FOTO): ISTERANA SA RADNOG MESTA ZATO ŠTO NIJE HTELA ČLANSKU KARTU SNS-A!

(izvor: beogradski-glas.rs)

Comments

comments