Politika

Kako je Goran Vesić, daleko od očiju javnosti, postao DRUGI ČOVEK SNS-a?

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je najvažniji Vučićev čovek u gradu. Menjaju se gradonačelnici i drugi funkcioneri, ali kada je Vučiću nešto važno, to radi Vesić.

Bio je ključan čovek u preuzimanju grada 2013. godine od Đilasa. Vesić je bio na čelu „kadrovske komisije SNS“ u kojoj su osim njega bili Irena Vujović, sadašnja predsednica opštine Savski venac, i Aleksandar Marković, sada pomoćnik gradonačelnika Beograda. Ova komisija je za tri meseca smenila kompletan rukovodeći kadar DS u upravi Beograda koji je tu bio 13 godina i postavila kadrove SNS.

PROČITAJTE JOŠ: UBISTVO INVESTITORA: OSUĐEN ČAK 9 PUTA, A NIKAD NIJE ROBIJAO!

To je bila najveća politička čistka u novijoj političkoj istoriji jer je smenjeno preko hiljadu rukovodilaca – od gradskih funkcionera, sekretara, direktora i članova upravnih i nadzornih odbora. Činjenica da je Vučić već tada imao poverenje da Vesić vodi ceo proces iako su Vujovićeva i Marković dugogodišnji članovi SNS, govori koliko poverenje Vučić ima u Vesića.

Vesić za Vučića i SNS kontroliše sve važne projekte u gradu kao što su Beograd na vodi, deponija Vinča, metro, izgradnja četiri miliona kvadrata na Makiškom polju, novih mostova i tunela, obilaznica do projekata koji su simbol Vučićeve vlasti kao što su jarbol na Ušću, uređenje Savamale ili spomenik Stefanu Nemanji.

Vesić je bio Vučićev čovek od poverenja u preuzimanju opštine Vračar od DS 2016. godine, gde i stanuje u potkrovlju u NJegoševoj koje je nedavno pominjao Dragan Đilas. Vračar ima veliku simboliku za SNS jer uzimanjem Vračara uzeli su srce DS. Opšte mišljenje u SNS je da je ovaj posao mogao da obavi samo Vesić. Posle uspeha na Vračaru Vučić Vesića počinje da uzdiže u stranačkoj hijerarhiji jer prvo postaje član Glavnog odbora a potom član Predsedništva SNS.

Vesić je Vučiću važan za komunikaciju sa građanskim Beogradom koji ga ne podržava. Liste poznatih ličnosti koji su na poslednjim izborima podržavale Vučića sastavio je Vesić. Vesić je podigao spomenik Borislavu Pekiću 2016. godine, što je bio šamar DS-u u to vreme, a spomenik je otkrio Vučić. Ko je mogao da sanja pre četiri godine da će udovica osnivača DS Borislava Pekića LJiljana podržavati Vučića kao i udovica Mome Kapora. Kako? Pitajte Vesića. On je na poslednjim gradskim izborima doveo Milovana Vitezovića, Branka Kockicu, Vesnu Stanojević. Svi ti ljudi dali su doprinos pobedi SNS u Beogradu jer su sakrili od naroda lica Siniše Malog pa i Gorana Vesića.

Vesić je Vučićev malj za rasturanje opozicije u Beogradu. On je u ime SNS zadužen za napade na Đilasa i Jeremića. Vučić je očigledno uveren da ova dvojica opozicionara imaju problem kada ih napada bivši Đinđićev saradnik kao Vesić. Najčešće se sam nosi u Skupštini grada sa opozicijom, veoma je žestok u duelima, ne bira reči i po tome spada u udarne „jastrebove“ Vučićeve stranke.

PROČITAJTE JOŠ: OSNOVAN POKRET ČUVARI SRBIJE 1244

Vesić je u javnosti najeksponiraniji u vezi sa Vučićevim ličnim projektom Beograd na vodi. Iako je ovaj projekat u početku bio isključivo u nadležnosti gradonačelnika Malog, vidi se da je sada Vesić preuzeo odbranu projekta u javnosti.

Politička uloga Gorana Vesića raste otkako je Vučić počeo priču oko Kosova. Od svih funkcionera SNS Vesić je najglasniji u odbrani Vučićeve politike da je potrebno naći trajno rešenje. Šta Vučić dobija aktiviranjem Vesića? Možda odgovor leži u intervjuu koji je bivši predsednik DS Dragan Šutanovac dao Nedeljniku: „Krajem 2002. Goran Vesić i ja smo po Zoranovom zahtevu išli u Berlin da razgovaramo sa šefom kabineta tadašnjeg predsednika Kosova o tome šta bi podrazumevala podela Kosova. Zoran je tražio konačno rešenje za Kosovo, a njegova ideja je bila da se dogovorimo oko podele na obostrano prihvatljiv način, posle čega bi Srbija prva priznala kosovski deo. U to vreme neki uticajni intelektualci su ubeđivali Zorana da, ukoliko se dogovori podela Kosova, u isto vreme Srbija pokrene postupak ‘anektiranja RS’. Zorana su ubrzo posle toga ubili, a prvi atentat u pokušaju je bio upravo kad je išao u Banjaluku“, konstatovao je Šutanovac.

Vesić nikada nije demantovao ovu priču već je samo upozorio bivšeg partijskog kolegu „da postoje stvari koje se rade za državu o kojima ozbiljni političari nikada ne pričaju“. Vesićeva uloga u razvoju Đinđićeve ideje iz 2002. da se „nađe trajno rešenje za odnose sa Kosovom“ bila je očigledno velika. To se vidi iz Vesićeve kolumne koju je objavila Politika 17. avgusta u kojoj je pisao o Đinđićevoj i Vučićevoj kosovskoj politici. U toj kolumni Vesić je jasno naveo da je učestvovao u Đinđićevim razgovorima sa Dobricom Ćosićem oko podele Kosova i da je prisustvovao sastancima najužeg kruga saradnika kada se stvarala strategija za Kosovo. Šesnaest godina kasnije Vesić ima važnu ulogu u Vučićevom planu za Kosovo.

Zašto je Vučiću potreban Vesić oko Kosova? Vesić je bio najbliži Đinđićev saradnik i ima kredibilitet da priča o njemu. Vučiću treba da javnosti pokaže da njegova ideja oko Kosova nije nastala tako što ju je on smislio već da ima kontinuitet sa njegovim političkim protivnicima kakav je bio Đinđić. Ukoliko uspe u svojim namerama, Vučić sada može da kaže da je uspešniji od prethodnika, što voli da potencira.

Vesić je idealan da pokrije onaj deo građanske Srbije koja ne voli Vučića, da prikaže javnosti da je isti hteo i Đinđić i da otupi oštricu njihovog napada. Jer kako će Lutovac ili Đilas da napadaju nešto za šta se zalagao i Đinđić? Time preko Vesića, Vučić u stvari pacifikuje deo opozicije ali i deo građanske javnosti koja je napadala i Đinđića 2002. godine ali ga je u međuvremenu uzela za ikonu. Niko bolje od Vesića ne može da kaže javnosti da Vučića danas zbog Kosova napadaju isti oni koji su napadali Đinđića – Nataša Kandić, Sonja Biserko, Sava Janjić, Amfilohije Radović… Vučiću Vesić nije potreban za nacionaliste jer to je prostor koji on pokriva. On mu treba da pokrije drugi deo Srbije.

PROČITAJTE JOŠ: KRSTIĆ JE MALI GEBELS I NEOBRAZOVANA OSOBA PILEĆEG MOZGA: SLAVNI REDITELJ UNIŠTIO KRLETA!

(izvor: danas.rs)

Comments

comments