Društvo

Kako je Srbija platila 9 MILIONA EVRA za vodovod koji nikad nije napravljen?!

Iz budžeta Republike Srbije isplaćeno je devet miliona evra na ime otplate kredita koji su za izgradnju regionalnog vodovoda na severu Kosova, uzele opštine Kosovska Mitrovica, Zvečan i Zubin Potok. Ugovor o izgradnji potpisan je 2013, a rok za završetak radova bio je 18 meseci. Pet godina kasnije, stanovnici opština sa severa Kosova dočekuju još jedno leto uz restrikcije i nestašice vode. Vodovod nije izgrađen iako su rokovi davno probijeni, a novac isplaćen.

Prema istraživanju, u vreme potpisivanja ugovora, posao izgradnje regionalnog vodovoda na severu Kosova, procenjen je na više od 11 miliona evra. U cenu nije uračunat PDV jer je u vreme potpisivanja ugovora u julu 2013. godine, još važila Uredba Vlade Srbije o oslobađanju od PDV-a za svu robu koja je plasirana na Kosovo. I pored toga, ta cena je za 1,3 miliona veća od vrednosti po kojoj je južno od Ibra izgrađen vodovod tri puta većeg kapaciteta. Projekat južnog vodovoda finansirala je Kancelarija EU na Kosovu.

PROČITAJTE JOŠ: BORBA KLANOVA U SNS-U: ANDREJ VUČIĆ ŽELI IRENU NA ČELU GRADA, VESIĆ PRETI ODLASKOM!

Kancelarija Evropske unije je 2011. započela projekat proširenja kapaciteta fabrike vode u Šipolju, južno od Ibra i izgradnje vodovoda kojim bi se regulisalo snabdevanje vodom i južnog dela Mitrovice, ali i severa Kosova. Međutim, čelnici tri opštine na severu – Zvečana, Zubinog Potoka i Kosovske Mitrovice nisu želeli da se priključuju na cevi iz južnog dela, već su odlučili da izgrade sopstveni, regionalni vodovod na severu.

Za te namene tri opštine sa severa Kosova su kod Hypo Alpe Adria banke podigle kredit od devet miliona evra za koje je Republika Srbija dala garanciju.

Radovi na izgradnji vodovoda, povereni su konzorcijumu u kom učestvuju firme Dinamik Trejd i PGP Kolašin, koje se po spornim poslovima, spominju na više mesta u izveštaju Anketnog odbora o zloupotrebama sredstava iz budžeta Srbije namenjenih najugroženijima na Kosovu.

Konzorcijum preduzeća koja su angažovana na izgradnji vodovoda pored Dinamik trejda i PGP Kolašina, čine firme MPP Jedinstvo AD Sevojno i RDS Grupa iz Bora.

Ovim firmama i pre nego što su počeli da rade isplaćen je avans od 40 odsto – odnosno 4,2 miliona evra.

Tender za radove raspisan je tokom mandata predsednika Vlade Ivice Dačića, a potpisivanju ugovora prisustvovao je Aleksandar Vulin, tadašnji direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

“Država Srbija je tu, ne da nestane, već da poboljša život građanima na Kosovu i Metohiji, a ovako veliki projekat govori koliko je Republici Srbiji stalo do svakog svog dela i svakog čoveka koji živi na njenoj teritoriji”, rekao je Aleksandar Vulin, bivši direktor Kancelarije za KIM prilikom polaganja kamena temeljca za regionalni vodovod 3. septembra 2013.

Neposredno pre toga, potpisan je ugovor o izgradnji u kom se navodi da je rok za završetak radova 18 meseci.

Četiri godine kasnije, u julu 2017. aktuelni v.d. direktora Kancelarije za KiM Marko Đurić obišao je radove na vodovodu i istakao da se nada da “ćemo u roku od godinu dana imati čime da se pohvalimo na ovom mestu”.

Đurić je tom prilikom naveo da su građani na severu Kosova veoma zadovoljni činjenicom da se ulaže u regionalni vodovod i to na način koji garantuje brz i efikasan završetak ovih radova.

Rok za isplatu poslednje rate kredita za izgradnju vodovoda je 30.april 2018. Iz javno dostupnih izveštaja Uprave za javni dug i državne revizorske institucije može se zaključiti da je Republika Srbija izmirila dug i isplatila svih devet miliona evra zajma koji je trebalo da obezbedi izgradnju vodovoda na severu koji je trebalo da obezbedi redovno snabdevanje vodom žitelja Zvečana, Kosovske Mitrovice i Zubinog potoka najkasnije do kraja 2014 godine.

U ovom trenutku, kredit je isplaćen, a vodovoda još nema.

PROČITAJTE JOŠ: PADAMO JOŠ DUBLJE: POSLE CECE U RADNOJ SVESCI, U ZBIRU ZADATAKA UŠLA “FARMA”

Iz budžeta Srbije dva miliona evra godišnje

Republika Srbija je još 2011. odobrila garancije za kredit od devet miliona evra koji su kod Hypo Alpe Adria banke podigle tri opštine za izgradnju regionalnog vododvoda. Ugovor o izgradnji potpisan je tek 2013.

Tokom 2014. za otplatu ovog kredita iz budžeta Srbije plaćeno je 207,3 miliona dinara, odnosno oko 1,7 miliona evra. Prema podacima koje je tada Insajderu dostavilo Ministarstvo finansija, plaćeno je 174,6 miliona dinara na ime glavnice i 32,7 miliona dinara na ime kamate jer su kosovske opštine Kosovska Mitrovica, Zubin Potok i Zvečan dopisima u više navrata obavestile Ministarstvo finansija Republike Srbije da ne raspolažu dovoljnim iznosom sredstava za redovno izmirenje dospelih obaveza po ovom zajmu.

Prema izveštaju o reviziji završnog budžeta za 2015. i 2016. godinu vidi se da je iz budžeta Srbije i svake naredne godine isplaćivano u proseku oko dva miliona evra za otplatu kredita za finansiranje radova na izgradnji vodovoda.

Prema podacima iz budžeta za 2017, Srbija je na ime ovog kredita, početkom prošle godine dugovala oko tri miliona evra. Da je u međuvremenu država i to platila, pokazuju najnoviji izveštaji Uprave za javni dug u kojima više nema evidentiranog dugovanja po garancijama Republike Srbije za izgradnju vodovoda na severu Kosova.

Ćutanje nadležnih institucija


Iako se ranijih izjava Marka Đurića može zaključiti da je Kancelarija za KIM dobro upoznata s ovim projektom i upućena u njegovu realizaciju, na pitanje novinara zbog čega vodovod još nije izgrađen i koliko novca je do sada potrošeno, iz Kancelarije su odgovorili da to nije u njihovoj nadležnosti odnosno da su “nosioci projekta i naručioci posla izgradnje regionalnog vodovoda opštine Zvečan, Zubin Potok i Kosovska Mitrovica”.

Iz Kancelarije za KiM nismo dobili odgovor ni na pitanje da li su izvođačima radova naplaćeni penali zbog kašnjenja i u kom iznosu, a nije nam dostavljen ni traženi izveštaj nadzornog organa, zaduženog za ovaj projekat.

Na pitanja dokle se stiglo sa radovima i zbog čega vodovod nije završen iako je novac obezbeđen, odgovore nismo dobili ni od predsednika Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandrа Spirićа.

Podatke o novcu koji je iz budžeta Srbije potrošen na ovaj projekat nije nam dostavilo ni Ministarstvo finansija.

Zbog toga smo pitanje dana – da li je potrošen sav novac iz kredita koji je otplatila država Srbija i ako jeste gde je vodovod za čiju je izgradnju taj novac bio namenjen, uputili  Ani Brnabić.

Povodom kašnjenja radova na izgradnji vododvoda, predstavnik jedne od firmi izvođača Radivoje Smiljanić,direktor MPP Jedinstvo AD Sevojno, rekao je za Kossev da su administrativni razlozi doveli do zastoja u realizaciji ovog projekta:

” Potpisivanjem Briselskog sporazuma i stupanjem na snagu, faktički izvodimo radove na teritoriji Kosova i Metohije gde postoji granica i granični prelaz. Ugovor nije potpisan u tim uslovima, investitor je do sada pokušavao da taj projekat oslobodi od PDV-a, kosovskog PDV-a, carine i drugih troškova koji nisu sadržani u projektu. Nisu uspeli. Nadam se da se ovih dana vode razgovori sa kosovskim vlastima, znači – Kancelarija za KiM i investitori, da će se postići neki dogovor.” , rekao je Smiljanić u julu 2015. godine. Ovakvo obazloženje nije u potpunosti logično imajući u vidu da je ugovor o izgradnji vodovoda potpisan nekoliko meseci nakon Briselskog sporazuma.

PROČITAJTE JOŠ: BAJKA O VUČIĆU I “HRVATSKIM NAVIJAČIMA” JE NAJVEĆA SRAMOTA IKAD!

(izvor: insajder.net)

Comments

comments