DruštvoPolitika

PODSEĆANJE: Kako je SNS BLATIO Olivera Ivanovića

Nakon ubistva Olivera Ivanovića Beograd i Priština ponovo se međusobno optužuju. Nesumnjivo je da se radi o političkom atentatu, a posledice će se tek sagledati, pre svega po dijalog Srbije i Kosova.

Ubistvo Olivera Ivanovića izazvalo je dramatične reakcije u Beogradu. Osim sednice Nacionalnog saveta za bezbednost, veliki broj opozicionih lidera održao je vanredne konferencije za novinare, a većina televizija krenula je i sa vanrednim programima posvećenim tom atentatu.

Opozicioni lideri su tako podsetili da je Oliver Ivanović bio politički protivnik vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), koja je, prema njihovim rečima, kriva „za atmosferu konflikta i crtanja meta na čelo političkim protivnicima“. U tom kontekstu se možda najviše citirala izjava Marka Đurića, šefa Kancelarija za Kosovo iz oktobra prošle godine, kada je, uoči kosovskih izbora, izjavio „kako je glas za Olivera Ivanovića glas za razbijanje srpskog jedinstva na Kosovu i Metohiji“.

Teško je na malom prostoru čak i nabrojati sve ostale napade na Olivera Ivanovića, i to ne samo od političara, nego i od vlastima bliskih medija koji su protiv njega vodili čitave medijske kampanje. Pored izjave Marka Đurića, u toj rekapitulaciji napada na Ivanovića posebno mesto zauzela je i izjava predsednika Srpske liste – zvane kosovski SNS – Gorana Rakića, koji je rekao da je „Ivanović patološki samozaljubljen i da gradi program na paranoičnom uverenju da mu neko preti“. A pored verbalnih napada nekoliko meseci pre toga Oliveru Ivanoviću je zapaljen i automobil.

Vlast je sa svoje strane napala opoziciju kako čitav tragični događaj pokušava da iskoristi za obračun sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je sa svoje strane konferenciju za novinare nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost iskoristio za čitav niz uvreda i optužbi na račun opozicije, kao i za obračune sa Tviterašima i novinarima koji postavljaju nezgodna pitanja.

Spekulativna zona sumraka

Vest je dobila veliki odjek i u inostranim medijima koji su ocenili da će brutalno ubistvo srpskog političara samo pojačati etničke tenzije na Kosovu. „Nesumnjivo je da se radi o političkom ubistvu čije ćemo posledice tek sagledati, ističe za DW Boško Jakšić, spoljnopolitički komentator. Posebno ćemo videti kakve će to posledice ostaviti na proces Briselskog dijaloga, a posebno je zabrinjavajuće to što smo, nakon ovakvog događaja, ušli u svojevrsnu zonu sumraka, u kojoj se spekulacije koriste za međusobna sumnjičenja Beograda i Prištine.

„Beogradu bi svakako odgovaralo da ubistvo prebaci na Prištinu, a Priština se drži argumenata da su to učinili Srbi, imajući na umu sve pretnje koje je Oliver Ivanović dobijao uoči lokalnih izbora na Kosovu prošle jeseni. Iz toga bi trebalo što pre izaći, a to zahteva snažnu saradnju bezbednosnih agencija Beograda i Prištine u koju bi bio uključen i međunarodni faktor koji je prisutan na Kosovu“, smatra Jakšić.

On se pribojava da sada postoji mnogo veća opasnost od tenzija među Srbima na severu Kosova, nego što postoji opasnost od porasta tenzija između Srba i Albanaca. „Ali, nesumnjivo je da ovakvi događaji ipak mogu doprineti porastu tenzija, i zato je sada pitanje koliko će se Beograd i Priština hladne glave okrenuti istrazi, ili će pokušati da prave neki politički kapital od ove tragične situacije. Imajući na umu dosadašnja iskustva, strahujem da to može imati negativne posledice i po srpsko-albanske tenzije na Kosovu“.

Atmosfera je već napeta

Delegacija Srbije, koja je nastavila tehničke pregovore sa Prištinom u Briselu, napustila je te razgovore, i za sada naravno nije poznato kada i kako će se oni nastaviti. U ovoj situaciji je sada možda cinično o tome govoriti, ali taj dijalog se mora nastaviti, kaže Boško Jakšić. „Nastavak razgovora bi mislim bio najveća zahvalnost Oliveru Ivanoviću, koji se zaista dugo godina borio za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine, i to mnogo intenzivnije od mnogih učesnika sadašnjeg dijaloga u Briselu“.

Koliko vam sada cinične i bezobrazne deluju jučerašnje izjave “duboke žalosti” koje su davali Vučić, Đurić i ostala naprednjačka bagra?

(izvor: dw.com)

Comments

comments