Društvo

Ko stoji iza pretnji smrću Marku Vidojkoviću i Nenadu Kulačinu?

Autori i voditelji emisije “Dobar, loš, zao” na TV Šabac Marko Vidojković i Nenad Kulačin dobili su pretnje smrću u komentaru ispod njihove emisije postavljene na Jutjubu. U kolumni koju je napisao, Vidojković kaže da je saznao ko je inspirator i moralna podrška Kulačinovom i njegovom smaknuću, a da je to otkrio u komentarima na portalu N1.

PROČITAJTE JOŠ: (FOTO): AGONIJA NOVOSAĐANA SE NASTAVLJA, ZORANA NEMA VREMENA ZA NJIH

U kolumni za portal Buka, Vidojković je naveo da je izvesni Srdan Petrović na Jutjubu prokomentarisao kako su dva degena, koje će pobiti kada dođe na vlast, a da su, iako se radi o otvorenoj pretnji, odlučili samo da screenshot posta tj. pretnje podele na Fejsbuk stranici. Navodi i da Osim duhovitih komentara na post, kaže Vidojković, svako drugi u komentarima je napisao – ali ovo je pretnja ubistvom.

Loading…

“Uskoro saznajem da će ga NUNS prijaviti tužilaštvu umesto nas, argumentujuću: “Pretnja smrću ne sme proći nekažnjeno, a pogotovu pretnja smrću nezavisnim novinarima. U ponedeljak uveče, u prilogu Televizije Šabac, Nenad Kulačin izgovara: “Ovo su videla moja deca, ceo dan ne mogu da ih smirim”. Tek tad, odlučujem da podelim vest dana sa suprugom, koju obično štedim sličnih informacija”, napisao je Vidojković, dodajući da se ona nakon toga rasplakala.

Vidojković podseća da je, u intervjuu za Cenzolovku, njihovog “potencijalnog ubicu Srdana Petrovića okarakterisao kao željeni rezultat permanentnog govora mržnje Vučićevog režima, pa samim tim i kao deo tog režima” dodajući: “Iako sam naglas posumnjao kako njegovo delo ima direktne veze sa SNS…”

“UNS je u zatražio od državnih organa da hitno otkriju ko stoji iza pretnji, NUNS je o svemu obavestio tužilaštvo, podsetivši da je zaprećena kazna za ugrožavanje sigurnosti radnika u informisanju od šest meseci do pet godina zatvora. Tužilaštvo, evo, ne mora ni da se cima, pošto sam u međuvremenu rešio slučaj. Nisam otkrio ko se krije iza profila Srdana Petrovića, ali sam otkrio čiju podršku ima, kada sam otišao u sekciju sa komentarima na vest o pretnjama smrću autorima DLZ (Dobar, loš zao), na portalu N1”, navodi dalje u kolumni Vidojković.

PROČITAJTE JOŠ: BRNABIĆ IZMEĐU VLADAVINE PRAVA I NOVINARA KOJI PITAJU

Voditelj emisije “Dobar, loš, zao” kaže da je, naime, primetio da je svaki komentar podrške novinarima koje bi valjalo pobiti, ispraćen je stotinama botovskih minusa. “Neko je napisao samo jednu reč: “Strašno”, a njih četristo je to ocenilo negativno. Znači, ni iz daleka nije strašno to što neko hoće da nas ucmeka, strašno je to što je neko primetio kako je to strašno. Nije bitno da li minusi potiču od robota ili živih botova – neko ko nije robot naredio je da svaki komentar podrške nama dvojici bude ispraćen stotinama minusa. Eto, ko je inspirator i moralna podrška Kulačinovom i mom smaknuću – naprednjački režim. Stotine minusa koje su izudarali svima koji su mislili kako ima nešto pogrešno u tome da nas valja pobiti, zapravo su glavna vest u ovom slučaju. Ti minusi predstavljaju rezultat planirane marketinške akcije režima, koji veli: “narod” navija za Petrovića. Kad to prevedemo na realan jezik, dolazimo do zaključka da režim drži palčeve onom koji mašta o tome da nas smakne. Juče je to bio Petrović, sutra će biti neki Janković, prekosutra neki treći, to nije bitno. Ima ih koliko hoćeš”.

Vidojković konstatuje da umesto, kako kaže, njima lično da prljaju ruke, odabrali su taktiku da isperu mozgove agresivnih pojedinaca “uveravajući ih kako smo svi mi, koji smo proteklih meseci i godina dobijali pretnje smrću, izdajnici Srbije, u nadi kako će neko od tih budala, u nekom trenutku, na nekom mestu, potegnuti nož, pištolj, bejzbolku ili bokser i presuditi nam. Onda će ga oni ekspresno uhapsiti, pa će se još svojom efikasnošću i podičiti, poslati ih na ne toliko dugu robiju, nas na groblje, a botove na net da lupaju stotine minusa svakome ko se usudi da izrazi nezadovoljstvo zbog otpremanja novinara na Lešće”.

Vidojković u kolumnji ocenjuje da su u našem društvu razularene bande takvih, za ovih sedam godina, postale noseći zid Vučićeve vlasti. “Za sad se sve uglavnom završava na pretnjama, ponekom spaljenom kućom ili napadom šipkama u mraku. Policija najčešće jede ćevape umesto da rešava ovakve slučajeve, dok tvitove koji karakterišu Vučića kao bandita kome treba suditi, procesuiraju brzinom Skotland jarda”.

U odbranu autora DLZ su istog dana stali i “Reporteri bez granica”, oštro apelujući kod srpskih vlasti da se ovaj slučaj što pre reši, a u Vladi Srbije se zbog toga svakako niko nije potresao, naveo je Vidojković.

Kaže da odavno već ni po hleb ne izlazi bez suzavca i da uvek dobro oslušne ima li nekog u hodniku zgrade ili pogleda ko se muva po ulici, pa tek potom izađe napolje… “Svestan da ako neko reši da me kamenuje ili ukoka, nema tog suzavca koji će mi pomoći. Čekamo, dakle, da policija i tužilaštvo ne urade ništa, te da uskoro fizičko razračunavanje sa političkim neistomišljenicima postane normalno isto koliko se i meni u prvi mah Petrovićeva pretnja streljanjem (ili možda trovanjem, ko zna koliko ju je razradio) učinila normalnom”.

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO): SELJAK ODRŽAO LEKCIJU VUČIĆU!

(izvor: N1)

Comments

comments