DruštvoZabava

Koja mesta u Srbiji imaju najzanimljivija imena?

Pošto nazivi sela i gradova u Srbiji idu iz krajnosti u krajnost, teško je biti nepristrasan i odlučiti se za ona sa najlepšim imenima. Ona smešna prva zapadnu za oko, ali koja su to mesta u voljenoj nam državi koja, eto, tek onako privuku pažnju svojim zvučnim imenom?

Ovo je naravno nasumična lista, jer svako od vas verovatno ima neke svoje teorije i objašnjenje zašto mu je baš to mesto zapalo za oko.

1. Sumrakovac

Nalazi se u opštini Boljevac. Ima blizu 500 stanovnika i idealno ime za snimanje horora. Ili neku apokaliptičnu trilogiju. Verovatno su stanovnici smrknuti, pa ne moraju da dolaze na posao i izmišljaju razloge zašto nemaju motivaciju. Ko zna, možda se novi deo “Sumrak sage” nastavi baš u Sumrakovcu. Iz ovog mesta je i Đura Jakšić.

2. Dići

Selo u blizini Ljiga. Premalo je da bi se našlo nešto zanimljivo o ovom mestu (145 stanovnika). Ali svakako privuče pažnju kada se ide ka Beogradu, izmami osmeh. Takoreći diže moral i raspoloženje.

3. Zabava

Treba li trošiti reči na selo sa ovakim nazivom? Na obroncima između planina Povlena i Maljena, 20 kilometara jugozapadno od Kosjerića, nalazi se Zabava, zaseok sela Radanovci. Sve osim loših puteva je interesantno i zabavno jer se radi o planinskom predelu sa dosta šuma, livada i pašnjaka. Izvora pijaće vode i potoka je na svakom koraku, a protiče i reka Zabavica. Šala-zabava!

4. Dušmanić

Šta li su skrivili stanovnici ovog sela, da ih neko ovako ocrni? U ovom malenom naselju u opštini Golubac živi svega 160 Dušma…ljudi.

5. Mozgovo

Selo sa ogromnim IQ-om. Mora da neko od ovih 1500 ljudi radi za NASA-u ili pravi atomsku bombu u svom podrumu. Kladim se da pijanci ispred zadruge govore o teoriji relativiteta i zaveri da je zemlja ravna ploča. Klinci znaju da sabiraju i pišu još u pelenama a penzioneri umesto rijalitija gledaju Agape.

6. Smrdić

“Odakle si?” Ma…tu pored Žitorađe. “Daj reci, možda znam.” U REDU IZ SMRDIĆA SAM, JESI SREĆAN SAD!?? Sreća pa su naziv promenili u Izvor, jer lakše je reći da u Izvoru smrdi nego da u Smrdiću stvarno smrdi. Problem je kanalizacija koja se izliva u selu. Od 380 stanovnika, garant njih pola laže odakle je.

7. Vrandol

Selo od svega 300 stanovnika podseća na postojbinu iz “Hobita”. Gandalf, jedan od pet Istara koje su Vrandolci poslali u Srednju zemlju da pomogne u borbi protiv Saurona. Za Vrandolcima su u Ardu došli i Majari, takođe tvorevine Iluvatara, koji su bili nižeg ranga i moći, ali su ipak spadali u božanska bića. Takođe zvuči kao dolina koja je prepuna gavrana, u svakom slučaju epsko.

8. Nepričava

Naselje u opštini Lajkovac sa oko 200 stanovnika. Kako da ostanete ravnodušni na Zorana Radmilovića i “Priče iz Nepričave”?

9. Nevade

Milion puta prođete pored znaka i uvek se nasmejete. Ne znamo da li je zanimljivija od američke države Nevade i čuvenog Las Vegasa ali znamo da u blizini ima swingerski klub koji se vidi na kilometar. SPAVAŠ LI MIRNO LASE VEGASU? Selo prepuno poroka. Nevade imaju negde oko 600 stanovnika.

10. Brazilija

Ravnica i Kopakabana lutko! Pošto ne postoji pisani trag kako je nastalo ime ove mesne zajednice u opštini Beočin, pustićemo mašti na volju. Prepuna je vikend naselja zbog dobrog geografskog položaja. Infrastruktura cveta, pa gotovo svaka ulica ima rasvetu, uveden je gas i vodovodna i kanalizaciona mreža. I dok se po glavnom gradu Brazila nose puške i sve vrvi od favela, srpska Brazilija cveta sa svojih 1.300 stanovnika.
11. Prilike

Dok je Tito dolazio u ovo naselje u opštini Ivanjice, mnogi su mogli samo da sanjaju o takvoj časti. Najpoznatija po “Festivalu izvorne srpske pesme”. A da, prva zemaljska satelitska stanica u Jugoslaviji napravljena 1974. godine nalazi se baš u Prilikama. Zbog koje je između ostalog Tito i dolazio u Ivanjicu. Omogućila je komunikacione mreže sa celim svetom. Za vreme bombardovanja gađana je u tri navrata. Prilike se nalaze otprilike 6km daleko od Ivanjice.

12. Vrhpolje

Nalazi se u blizini Ljubovije, a i sjajno je ime pa se nekako samo nametnulo. U ovom selu živi oko 900 stanovnika. A kako drugačije da se zove kad je na Drini? Uživancija.

13. Kokin Brod

Kao džinovska kokoška koja prevozi ljude sa jedne strane obale na drugu. Kada dođete tamo, Na stranu što je ime upečatljivo, Kokin Brod poseduje izuzetan turistički potencijal zbog svog geografskog položaja, na pola puta između Zlatara i Zlatibora. Ko do sada nije posetio, ne zna šta je raj za turiste i kampere.

14. Kragujevac

Kada bi se lepota grada merila po nazivu, Kragujevac bi definitivno bio broj jedan. Pretpostavlja se da je postojao i pre Nemanjićke države. Ime dobio po ptici kraguj (vrsti jastreba) koja se ranije koristila za lov. Koliko moćno, a?
Znate li i vi još neko mesto u Srbiji koje nosi neobično ime?

(izvor. noizz.rs)

Comments

comments