Društvo

Koliko će leks specijalis koštati svakog od nas?

Dok čekamo da Vlada Srbije i zvanično usvoji leks specijalis koji će doneti rešenje za građane zadužene u švajcarskim francima, pozabavili smo se pitanjem koliko će sve to koštati Petra Petrovića, običnog građanina koji radi i plaća porez a od čijih para će se na kraju ovo i platiti.

PROČITAJTE JOŠ: “VLAST JE SPREMALA INCIDENTE, MILAN RADOIČIĆ BIO SA 30 SLEDBENIKA”

Računica je sledeća:

Kako su prethodnih dana preneli mediji, iz državnog budžeta će biti izdvojeno 11 milijardi, tačnije 11,686,680,000 dinara. Kada ovaj iznos podelimo sa 2,143,120 zaposlenih, koliko ih trenutno ima prema podacima Državne službe za zapošljavanje, dolazimo do cifre od 5453 dinara.

Dakle svaki zaposleni građanin će platiti 5453 dinara za usvojeni leks specijalis.

Da podsetimo, leks specijalis je zakon kojim se određuje neka posebna oblast bitna za neku društvo. Najčešće ga donose Vlade određene zemlje kada žele da reše neki problem koji ne može drugačije da se reguliše. Mnogi verovatno, pored ovog domaćeg “specijalisa”, pamte i onaj koji je nedavno donela susedna Hrvatska, popularni “Leks Agrokor”.

S obzirom da rešavanje ovog problema nije planirano budžetom odlučeno je da se država zaduži tako što će emitovati obveznice i tako namiriti preuzete obaveze.

PROČITAJTE JOŠ: SLOBODA MEDIJA: SRBIJA PALA 14 MESTA U ODNOSU NA PROŠLU GODINU

Da li je ovo dobro rešenje?

Bolje nego nikakvo ali sigurno nije najbolje rešenje. Kada iz medija iščeznu naslovi o švajcarcima pojaviće se o izvršiteljima koji izbacuju iz stanova.

Problem prezaduženih građana je problem koji nema indeksaciju u nekoj valuti. Prezaduženih ima u dinarima, evrima i švajcarcima. Bez mehanizma rešavanja prezaduženih klijenata banke nemaju problem da prezadužuju svoje klijente jer su upravo dobile potvrdu da će to kad – tad platiti država.

Pogba i Ikardi u domaćim klubovima

Ako ovih 11 milijardi dinara pretočimo u evre, dobijamo 99 miliona evropskih novčanica. Za te pare bi neki domaći fudbalski klub mogao da dovede francusku zvezdu i trenutnog člana „Mančester junajteda“ Pola Pogbu ili napadača „Intera“ Maura Ikardija – i da im ostane para! Prema proceni specijalizovanog sajta „Transfermarkt“ vrednost svakog od njih pojedinačno je 90 miliona evra.

Za isti novac može se kupiti čak 198 aparata za magnetnu rezonancu najvišeg kvaliteta.

Za taj novac bi moglo 55 mesta u Srbiji da dobije fontanu kao što je ona na beogradskoj Slaviji.

PROČITAJTE JOŠ: MARKO ĐURIĆ I “ALO” CRTAJU METU SRPSKOJ POLITIČARKI SA KOSMETA!

(izvor: kamatica.com)

Comments

comments