Društvo

Šta povezuje paljenje mašina na jugu Srbije, Savamalu i zaplenu tone kokaina

Svi putevi vode u Vranje. U sledećoj priči saznaćete šta povezuje podmetnute požare u građevinskim firmama u Vranju i Bujanovcu sa rušenjem u Savamali i zaplenom tone kokaina u Rumuniji.

U gluvo doba noći, napadači sa fantomkama i bejzbol palicama, vezivanje čuvara i onda uništavanje. Recept je isti, žrtve su različite.

PROČITAJTE JOŠ: MARKO ĐURIĆ I ALO CRTAJU METU SRPSKOJ POLITIČARKI SA KOSMETA!

Počelo je sa Savamalom, aprila 2016. godine – rušenjima zgrada u Hercegovačkoj i ulici Braće Krsmanović. Nastavilo se 2017. napadima na imovinu i paljenjem mehanizacije firme Saba-Belča u Bujanovcu i Preševu.

Scenario se ponovio i početkom nedelje u Vranju. Na gradilištu firme 5D zapaljeni su kamioni, građevinske mašine, kancelarije, magacini, i na kraju – asfaltna baza.

Ministar Stefanović kaže da se istražuje DNK 20-tak ljudi i da očekuje da će policija brzo doći do odgovora šta se dogodilo u Vranju. Međutim, zašto je većina incidenata u Bujanovcu i Preševu i dalje misterija?

“Mnogi su u tim firmama bili umešani u različite stvari, tako da tu nema ni nevinašaca ni nevinih. Intenzivno radimo na istrazi, obavestićemo vas o svemu kada završimo, a tad ćete saznati – neki su bili umešani u pranje novca, nameštanje tendera, različite stvari, neke je hapsio SBPOK”, kaže ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Ta služba za borbu protiv organizovanog kriminala, prošlog juna, uhapsila je suvlasnika Saba-Belča, zbog sumnje da je prao novac i utajio porez. Međutim, ko mu je palio mašine i dalje je nepoznato.

PROČITAJTE JOŠ: SLOBODA MEDIJA: SRBIJA PALA ZA 14 MESTA U ODNOSU NA PROŠLU GODINU

Ove slučajeve je neophodno rešiti što pre, kažu u Beogradskom centru za bezbednosnu politiku i dodaju da takvi napadi podsećaju na nekadašnji “Zemunski klan”.

“Mislim da je važno da se istraži i pronađu i počinioci i naručioci kako bi osigurali da se biznis utakmice dešavaju legalno, a ne na mafijaški način, inače ćemo opet stići u situaciju, u kojoj smo bili, ranih dvehiljaditih kada su se glavne kriminalne grupe obračunavale upravo dizanjem u vazduh svojine poput građevinskih mašina”, navodi Sonja Gajić iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Vlasnici firme, koji asfaltiraju puteve na jugu zemlje, sumnjaju da je za napade odgovorna konkurencija. Na konkurenciju prstom upiru i iz firme u Vranju. Imovina im je uništena ubrzo pošto su prošli tender i postali podizvođači radova na izgradnji stanova za vojsku i policiju. Temelj za te radove, zajedno sa glavnim izvođačima, postavio je lično i predsednik države.

“Znam ja našeg brata Turčina, vredan radnik, odličan radnik, biće pre vremena završeno i biće kvalitetno urađeno. Vama mnogo hvala, vidim da tu rade i neke srpske kompanije sa vama”, naveo je predsednik Vučić u februaru.

Ta srpska kompanija, koja radi sa turskom firmom Tašjapi, još jedna je podudarnost sa Savamalom. Naime, Milenijum tim, angažovan je i na izgradnji Beograda na vodi, a u prvostepenom postupku sud je utvrdio da je nezakonito rušila u Hercegovačkoj ulici.

Tu kontoverzama u vezi sa izgradnjom jeftinih stanova za vojsku i policiju nije kraj. Krajem februara, uhapšen je 30-godišnji Miloš Milovanović vlasnik firmi “Miloš Prevoz” i “Vodogradnja” iz Vranja, osumnjičen da je sa mitom od 20.000 evra pokušao da sebi obezbedi poziciju podizvođača za beton u izgradnji tih stanova.

Vranje vrvi od kriminalnih aktivnosti, dok policija i tužilaštvo žmure, ocenjuje novinar Slobodan Georgiev.

“Vranje je u svakoj priči o trgovini drogom, čini se i u nekim velikim kriminalnim radnjama na Balkanu, vrlo važno mesto. Taj grad i ta okolina su mesto nekog velikog kriminala, a do sada nismo imali neku veliku istragu koja bi se time zabavila”, kaže Georgiev.

Upravo zbog droge, kako N1 saznaje, vranjsko transportno preduzeće, došlo je u fokus i rumunske policije. Pre mesec dana, kod obale Crnog mora, uhapšena su dvojica Srba koja se dovode u vezu sa prevozom tone kokaina, a prema nezvaničnim podacima radili su kao vozači za “Miloš transport”.

PROČITAJTE JOŠ: “VLAST JE SPREMALA INCIDENTE, MILAN RADOIČIĆ BIO SA 30 SARADNIKA”

(izvor: N1)

Comments

comments