Politika

Koliko u ovom trenutku ima preletača u Srbiji? Evo i tačnog odgovora

Čak 582 odbornika promenila su stranački dres i tako izvrgli ruglu izbornu volju građana u 103 opštine u Srbiji u prethodne tri godine, rezultati su istraživanja organizacije CRTA.

Od kako su pre tri godine održani lokalni izbori i konstituisane lokalne skupštine, najveći broj preletača, skoro polovina, prišao je Srpskoj naprednoj stranci, koja danas nije deo vlasti u svega 13 od 170 lokalnih samouprava. Preletanje iz SNS u druge stranke ili samostalne odbornike zabeleženo je u 29 slučajeva. Postoje i preletači koji su tokom jedne godine promenili čak tri stranke, i to svega nekoliko meseci nakon izbora.

PROČITAJTE JOŠ: NA GAZIMESTANU OSNOVAN OGRANAK SAVEZA ZA SRBIJU – KOSOVO I METOHIJA

– Praćenje preletanja pomaže da razumemo u kojoj meri se poštuje, a u kojoj meri izigrava izborna volja građana. Ono što uočavamo je da se preletanja ređe dešavaju zbog slaganja ili neslaganja sa političkim idejama i programima, a mnogo češće zbog prilike da se zauzme bolji položaj i pridruži timu koji dobija, bez obzira na javni interes – ističe Tamara Branković, koordinatorka istraživačkog tima organizacije CRTA, na čijem portalu „Ko je na vlasti“ se mogu videti detaljni podaci o ovom istraživanju.

Naravno, ponašanjem preletača najviše su pogođeni birači.

– Građani Srbije imaju pravo da znaju ko ih predstavlja i da li donose odluke u njihovom interesu. Promena partije u toku trajanja mandata urušava poverenje građana u izbore i demokratski izabrane predstavnike – naglašava Branković.

Trend preletanja u vidu napuštanja stranke uz zadržavanje odborničkog mandata, odnosno nastavak delovanja u svojstvu samostalnih odbornika, zabeležen je u 124 slučaja. Pored toga, dešavalo se da odbornici tri ili četiri puta menjaju stranke, što je zabeleženo u Somboru, Valjevu, Lebanu, Blacu, Preševu, Čačku. Takav trend teško je u potpunosti sprečiti, ali je moguće smanjiti, smatra programski direktor CRTE Raša Nedeljkov.

PROČITAJTE JOŠ: ŠTRAHE O SRBIJI: OMILJEN SAM KAO PUTIN, IZBEGAVATI JE ZA POSAO

– Javni pritisak mora da pođe od birača, oni su ti koji treba da vode računa o tome ko ih predstavlja u institucijama i kako se oni ponašaju. Ako izabrani predstavnik promeni stranački dres, građani koje predstavlja imaju pravo da zahtevaju političku odgovornost i ne tolerišu postizbornu trgovinu odbornicima – ističe Nedeljkov, i dodaje da preletanje mora biti predmet interesovanja i tužilaštva jer u svakom od 582 slučaja, kako kaže, ima i osnovane sumnje postojanja korupcije.

Bojan Klačar iz CESID-a podvlači da je preletanje posebno izraženo poslednjih godina, pošto je SNS na vlasti u gotovo svim opštinama pa lokalni političari žele da se pridruže toj stranci kako bi bili na funkciji.

– Broj preletača bi se mogao ublažiti promenom izbornog sistema gde bi birači neposredno glasali za odbornike, a ne za stranačke liste. Na taj način političari bi imali motiv da budu dosledni u svojim stavovima, a i stranke da ih zadrže. Takođe, političari bi morali da shvate da politika nije plen niti samo boravak na vlasti, a da opozicija nije politička smrt – naglašava Klačar.

Zanimljivo da su u prvih četiri preletača odbornici koji su čak četiri puta menjali stranku ili status u prethodne tri godine. Reč je o četiri žene, a po karakteru preletanja izdvojila se Dubravka Šarac-Minić, koja je u opštini Pančevo iz tabora DS-a stigla preko nezavisnog statusa i Narodne stranke do – SNS-a.

PROČITAJTE JOŠ: ZRENJANIN: ŠTRAJK GLAĐU ZBOG VODE ZA PIĆE

(izvor: beogradski-glas.rs)

Comments

comments