DruštvoKorona

Kon o UKIDANJU vanrednog stanja: To je bila ISTORIJSKA GREŠKA

Biće potrebno više vremena nego prvi put da bi se videli rezultati novih mera, izjavio je za RTS epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon.

Prema njegovim rečima, epidemiološke barijere su potpuno probijene u Beogradu i „svako koga sretnete može da nosi virus”.

Vidljivi rezultati novih mera će biti za sedam do deset dana, očekuje Kon.

„Mere su već na snazi i one su usporile nagli porast obolevanja, ali to se do sada ne vidi, posebno u Beogradu”, navodi.

Ističe da se na sastancima Kriznog štaba uopšte nije govorilo o potpunoj zabrani kretanja i uvođenju policijskog časa kao dodatnoj meri.

„Jednostavno, smatramo da ne možemo stalno da budemo u vanrednom stanju i policijskom času, što ne znači da je potpuno isključeno. Zavisi da li je situacija takva da je to neophodno” objašnjava Kon.

Kaže da je ukidanje vanrednog stanja došlo kao uverenje da je epidemija praktično prestala, što jeste „istorijska greška”.

„Nešto bi moralo drugačije da se radi. Sigurno da bismo sada drugačije i energičnije insistirali na sprovođenju mera, koje su postojale ali nisu sprovođene”.

Situacija znatno ozbiljnija nego u martu i aprilu

Doktor Predrag Kon upozorava da se virus ponaša tako da mu uopšte ne smetaju visoke temperature.

„Bitno je da smo isključili ta mesta takozvanog superprenosa, gde dolazi do stvaranja aerosola i ubrzanog prenošenja. To će dati rezultate, samo ne mogu da tvrdim kojom brzinom, verovatno za par nedelja” navodi Kon.

Kaže da se pritisak na kovid ambulante polako smanjuje, ali da je još uvek veliki.

„Situacija je znatno ozbiljnija nego što je bila u martu i aprilu. Virus je u narodu, da bude potpuno jasno. Epidemiološke barijere su potpuno probijene u Beogradu i svakog koga sretnete može da nosi virus, a da nije svestan. Upravo zbog toga su maske obavezne za sve. Na otvorenom prostoru to podrazumeva da morate staviti masku čim priđete nekome na jedan i po metar udaljenosti” objašnjava Kon.

Izvor: RTS

Comments

comments