Društvo

KRADU KAO LOPATAMA: Više od 2.2 miliona evra za režimske “medije”

Samo u protekle dve godine na lokalnim konkursima za medijsko sufinansiranje projekata od javnog značaja mediji bliski trenutnoj vladajućoj strukturi dobili su više od 260 miliona dinara, pokazuju zvanični podaci lokalnih samouprava u Srbiji koje je Raskrikavanje prikupilo i objavilo u svojoj novoj bazi simbolično nazvanoj Kešformisanje.


Podaci pokazuju da su između ostalog, brojni mediji u vlasništvu Radoice Milosavljevića dobili više od 59 miliona dinara, a više od 45 miliona dinara za dve godine dodeljeno je medijima niškog biznismena Vidosava Radomirovića, navedeno je na portalu Raskrikavanje.

Gotovo 20 miliona dinara dobile su i „TV Zona plus” i „ADD production”, firme u vlasništvu porodice direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Bratislava Gašića.

Firma „Srbija danas” koja stoji iza portala Srbijadanas.com sa još dva medija u vlasništvu, Novosadskom televizijom i listom „Dnevnik”, dobila je nešto manje od 13 miliona dinara.

Ubedljivo najviše novca dobila je mreža firmi „Kopernikus” – kompanija „Kopernikus Cable Network” u vlasništvu Zvezdana Milovanovića, poverenika SNS-a u Nišu je preko svojih ćerki firmi dobila više od 65 miliona dinara.

Tome treba pridodati još najmanje 18 miliona dinara za projekte koje je u nekim slučajevima podnosila i kiparska ofšor firma „Kopernikus Systems”, a koji su se realizovali na kanalima ove mreže.

Gotovo po pravilu, već godinama najviše novca sa lokala odlazi onim medijima koji kontinuirano krše Kodeks novinara Srbije i koji se zbog objavljivanja lažnih vesti i dezinformacija nalaze na rizičnoj listi medija koje objavljuje Raskrikavanje.

Šta je Ke$formisanje?

Svake godine opštine u Srbiji na konkursima daju novac medijima koji bi trebalo da proizvode sadržaj od javnog interesa.

Na konkurse se prijavljuju privatne firme i produkcije koje su vlasnici medija, ili imaju dogovore sa drugim medijima da kod njih objavljuju svoje sadržaje. Ova vrsta državne pomoći trebalo bi, prema pravilima, da bude namenjena boljem informisanju javnosti.

Međutim, pokazalo se da u praksi nije uvek tako. Naš tim novinara odlučio je da istraži koliko novca opštine u Srbiji daju medijima i zašto se parama građana finansiraju i redakcije koje krše novinarski kodeks i plasiraju lažne vesti.

Tako je nastalo Ke$formisanje – baza podataka o opštinskom sufinasiranju medija kroz projekte.

Kreirale su je novinarke portala RasKRIKavanje koje se bave otkrivanjim lažnih vesti u Srbiji, pa baza daje jedinstveno poređenje medija koji dobijaju najviše novca iz budžeta, a koji objavljuju dezinformacije i obmanjuju građane.

   

Šta Ke$formisanje otkriva?

Naši novinari prikupili su zvanične podatke o opštinskom sufinansiranju medijskih projekata za celu Srbiju.

Baza Ke$formisanje sadrži informacije o tome koliko je svaka opština dodelila novca medijima 2017, 2018. kao i u prva tri meseca 2019. godine. U njoj možete pretražiti sve firme, njihove vlasnike i videti preko kojih medija su projekti sprovođeni.

Istovremeno, kada odaberete rezultate za određeni medij, baza prikazuje i tačan broj lažnih vesti i drugih medijskih manipulacija koje je tim portala RasKRIKavanje do sada otkrio u tom mediju.

Klikom na broj „raskrinkanih članaka” možete pročitati svaku od naših analiza.

Na početnoj strani baze izdvojeni su najznačajniji slučajevi preklapanja velikih novčanih iznosa koje su neki mediji dobili i istovremeno velikog broja lažnih vesti otkrivenih na svakom od njih.

Bazu možete posetiti ovde.

(Izvor: Raskrikavanje)

Comments

comments