Politika

Kurti povređen: “Na moju dobru volju, Vlada Srbije odgovara ofanzivom!”

Premijer Aljbin Kurti izjavio je da je Beograd zvanično pojačao kampanju za povlačenje priznanja Kosova kao odgovor na njegovu odluku da se ukinu takse na uvoz robe iz centralne Srbije.

„Vlada Srbije odgovara na moju dobru volju da se delimično ukinu takse na uvoz sirovina iz Srbije da bi se stvorili uslovi za nastavak dijaloga i stvaranje konstruktivnih odnosa i saradnje pojačavanjem kampanje protiv priznavanja Kosova“, napisao je Kurti na svom fejsbuk profilu.

“Pozivam vlasti Srbije da prekinu ovu ofanzivu i odustanu od destruktivne politike prema Kosovu i njegovoj državnosti. Pozvaću i relevantne međunarodne faktore, prvenstveno SAD i EU kao posrednike u dijalogu, da pojačaju pritisak na Srbiju kako bi prekinula neprijateljsku politiku prema Kosovu”, dodao je Kurti.

On je rekao da su vlasti u Prištini jasno pokazale da žele normalne odnose sa Beogradom i dodao da će pažljivo razmotriti sadašnju situaciju i ponašati se u skladu sa interesima države i njenih građana.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je ranije danas da je afrička država Sijera Leone povukla priznanje Kosova kao nezavisne države i da to znači da Kosovo više nema većinu u Ujedinjenim nacijama.

Kosovski ministar spoljnih poslova Glauk Konjufca je na konferenciji za medije u Prištini izjavio da nije tačno da je Sijera Leone povukla svoje priznanje, kako tvrdi srpski ministar Ivica Dačić.

Rekao je da ima 12 zemalja koje su izrazile sumnju u vezi sa priznanjem Kosova, ali nije naveo da li u kosovskom ministarstvu spoljnih poslova postoje dokumenti koji idu u prilog priznanja.

Konjufca je dodao da podržava Kurtija u nameri da ukine taksu za srpsku robu, navodeći da bi trebalo da prođe tromesečni period da bi se videlo šta će Beograd da uradi.

Ako ne bude bilo promene u stavu Beograda, onda bi trebalo da se vrate mere koje je predložio Aljbin Kurti.

Premijer Kosova Aljbin Kurti ocenio je da je predsednik Hašim Tači morao da podnese izveštaj skupštini i koordiniše korake u spoljnoj politici sa ostalim kosovskim institucijama pre nego što je otputovao u posetu SAD.

Kurti je ocenio da je greška što kosovski predsednik nije došao na sastanak koga je sazvao kako bi koordinisali korake u spoljnoj politici i da je “šteta” što u institucijama Kosova nije došlo do sastanka sa Tačijem “pre nego što se pokušao dogovoriti sa predsednikom Srbije”.

“Saznao sam da se predsednik vraća iz SAD bez zajedničke izjave sa Aleksandrom Vučićem. Činjenica da nema sporazuma između predsednika Kosova i Srbije, verujem da predstavlja koristan neuspeh za Republiku Kosovo”, izjavio je Kurti u Prištini posle učešća na sastanku koji je organizovala Privredna komora Kosova.

Predsednik Kosova se sastao sa Vučićem u Vašingtonu i to kako je naveo, na poziv specijalnog izaslanika za dijalog Kosova i Srbije, Ričarda Grenela, a sastanku je prisustvovao i savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika SAD, Robert O’ Brajen.

Comments

comments