Društvo

Ljudi u panici: Da li je korona virus već u Srbiji? Vlast tvrdi NIJE!

Građani Srbije su u panici, nakon što se prethodnih dana pojavila informacija da je korona virus, nakon Italije, Hrvatske i još nekoliko država Evrope stigao i do Srbije.
Novinar „Gerile“ stupio je u kontakt sa nadležnim institucijama, ali niko nije smeo da potvrdi, ali ni da negira navode o mogućem dolasku korona virusa u Srbiju.
Predsednik Srbije, Aleksandar Vučič i ministar zdravlja, Zlatibor Lončar, danas su se povodom tih informacija obratili građanima, i uverili ih da nemaju razloga za brigu.
Postojanje korona virusa potvrđeno je danas i u Severnoj Makedoniji, dok se u Crnoj gori 184 osobe nalaze pod nadzorom, zbog mogućeg postojanja korona virusa.
Građani Srbije su u panici nakon nezvaničnih informacija da se korona virus pojavio u Srbiji. Sumnje u dolazak korona virusa dodatno je podgrejala slika koja se prethodnih dana proširila u medijima, na kojoj se u specijalnim odelima nalazi medicinsko osoblje i odvodi osobu iz kafića u Njegoševoj ulici, u Beogradu. Prizor koji nije svakodnevan u glavnom gradu Srbije.
Nakon te slike, pojavila se i vest da su 2 osobe u Šapcu zaražene, ispostavilo se da je to bila netačna informacija.
U moru tačnih i netačnih informacija, izdvaja se još jedna glasovna poruka, koja se ekspresno proširila društvenim mrežama, na kojoj se nepoznata ženska osoba obraća sa navodima da je medicinskom osoblju strogo zabranjeno da pričaju kako se korona virus pojavio u Srbiji, ali navodi i da korona virus ne samo da je stigao u Srbiju već i da je odneo i prve žrtve u KBC Bežanijska kosa i Infektivnoj klinici u Beogradu.
Zbog tih informacija, danas je Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, održao vanrednu konferenciju na kojoj je oštro odbacio bilo kakvo prisustvo korona virusa u Srbiji ali i najavio da će Srbija spremno dočekati virus, ukoliko se pojavi kod nas.
On je istakao da izbori neće biti pomereni, ali da se razmišlja o otkazivanju beogradskog maratona, zakazanog za 26. april. Takođe Vučić je rekao da je od 2 fabrike zatraženo da se pojača proizvodnja zaštitinih maski, s’obzirom da je u apotekama nestašica istih.
Vučić nije naveo kako bi Srbija mogla da se izbori sa virusom, jer bi oboleli od virusa morali da idu na respiratore, kojih u bolnicama širom Srbije skoro i da nema, ili ih ima maksimalno 5 po bolnici.
Ministar zdravlja, Zlatibor Lončar izjavio je da Srbija može da izradi vakcine protiv korona virusa, ako za to bude bilo potrebe.
Ostaje nejasno zbog čega ministar smatra da trenutno nema potrebe za izradnjom vakcine s’obzirom da bi se tako pomoglo i ostatku sveta u suzbijanju virusa ali je nejasno i zašto smatra da Srbija može da proizvede takvu vakcinu, iako mnogo razvijenije države, poput Kine i Italije to za sada ne uspevaju.
Zbog svega navedenog, naš novinar sa sajta „Gerila“, pokušao je da stupi u kontakt sa Institutom Batut, Infektivnom Klinikom, KBC Bežanijska kosa, Kliničkim centrom Srbije, Ministarstvom zdravlja, Urgentnim centrom ali i načelnikom KCS, Goranom Stevanovićem i načelnicom za tropske bolesti, Lidijom Lavadinović.
Niko od navednih nije smeo da potvrdi, ali ni da negira prisustvo korona virusa u Srbiji, i svi su rekli da nisu nadležni za to. Takođe nam je rečeno da ni načelnik Stevanović ni načelnica Lavadiković nisu trenutno na poslu, iako je bila sredina radnog vremena.
Jedino je Ministarstvo zdravlja tražilo da im pošaljemo pitanja, što smo i učinili, ali odgovor nismo dobili ni na jedno pitanje. 
U međuvremenu, nezvanično smo saznali da je na Institutu za majku i dete prvi sastanak u vezi sa korona virusom održan u ponedeljak, 24. februara. Na sastanku je ustanovljeno da postoji opasnost od nestašice maski i rukavica od lateksa, jer se iste nabavljaju iz Kine, zemlje odakle je i potekao virus. Sve pošiljke su do daljnjeg stopirane, rečeno je na Insitutu. Ipak, Vučić je kategorički rekao da zaraženih od korona virusa u Srbiji nema, kao i da, ukoliko do toga dođe, Srbija je spremna. „Predvideli smo sve, do najsitnijih detalja. Pripremili smo sve naše ustanove, objekte i sobe za potencijalne bolesnike i napravili sve što je potrebno da bismo ih izlečili“, kazao je.

Comments

comments