Društvo

LJUDSKA PRAVA SU MRTVA: F.J. već 4 meseca u zatvoru zbog STATUSA NA FEJSBUKU

F.J. se nalazi u zatvoru još od 14. juna, a jedini greh koji se pripisuje jeste objavljivanje statusa na fejsbuku povodom navodno pokvarene vode. Ta vest je bila lažna, ali nije je on kreirao, samo je podelio status. Sa druge strane imamo dnevne novine koje godišnje na naslovnim stranama izbace preko 400 lažnih vesti i ne samo da ne odgovaraju, nego dobijaju sredstva iz državnog budžeta.

Saopštenje komiteta za ljudska prava – YUCOM povodom ovog slučaja prenosimo u celosti.

Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM podneo je Ustavnom sudu Srbije ustavnu žalbu u ime F.J. kojom je ukazao na povredu njegovog prava na slobodu i sigurnost, kao i na ograničeno trajanje pritvora. Osim što je traženo utvrđivanje povrede ljudskih prava, ustavnom žalbom je traženo i ukidanje odluke Višeg suda u Beogradu kojom je F.J. zabranjeno da napušta prostorije u kojima stanuje do donošenja konačne odluke Ustavnog suda.

Podsećamo, F.J. je 14. juna ove godine u večernjim satima na svom Fejsbuk nalogu postavio status u kome je apelovao na svoje prijatelje da iz predostrožnosti ne piju vodu iz Beogradskog vodovoda, jer je sadržaj vode kancerogen. Ova vest je inače, od ranih jutarnjih časova kružila svim društvenim mrežama, kao i internet izdanjima pojedinih online medija. Pošto je proveo 13 dana u pritvoru u Centralnom zatvoru u Beogradu, određena mu je mera zabrane napuštanja stana koja traje već četiri meseca.

Iako je F.J. sklopio sa Višim tužilaštvom u Beogradu sporazum o priznanju krivice početkom avgusta ove godine, i činjenici da se nisu stekli elementi bića krivičnog dela koje mu se stavlja na teret ,,Izazivanje panike i nereda”, a F.J. je izrazio kajanje zbog navodno učinjenog dela, glavni pretres nije zakazan ni tri meseca posle potpisivanja sporazuma. Uprkos svim ovim činjenicama, Viši sud je meru zabrane napuštanja stana produžio još jednom, ponavljajući obrazloženje iz prethodnih odluka i ne osvrćući se na zaključeni sporazum. F.J. je zbog fejsbuk statusa na kom je preneo informaciju o kojoj je pričala cela Srbija, izgubio posao i provodi već peti mesec lišen slobode. U situaciji u kojoj je okrivljeni priznao delo, postavlja se opravdano pitanje – zbog čega istražni postupak traje već puna četiri meseca?

Smatramo da je ovakvo lišenje slobode i ograničenje prava na slobodu izražavanja nedopustivo u demokratskom društvu i ima za cilj zastrašivanje svih građana koji, makar i u svojim privatnim krugovima, izražavaju političko mišljenje suprotno od većinskog.

Srbija se Ustavom i potvrđenim međunarodnim ugovorima obavezala na restriktivnu primenu mera koje obezbeđuju nesmetano vođenje postupka, pre svega određivanja i trajanja pritvora, kao i poštovanje slobode mišljenja i izražavanja.

Komitet pravnika za ljudska prava veruje da će Ustavni sud pravilno sagledati postupanje institucija pravosuđa prema pojedincu kome su ugrožena elementarna ljudska prava i nad kojim se sprovodi neopravdana represija državnog aparata i uveriti nas da je Srbija država vladavine prava, a ne političkih odluka.

KOMITET PRAVNIKA ZA LJUDSKA PRAVA – YUCOM

(Izvor: Yucom)

Comments

comments