DruštvoPolitika

Maja Gojković popila krivičnu prijavu

Pored nje, prijave su danas podnete i protiv lica Arsić Veroljuba, Milićević Đorđa i Marinković Vladimira, koji su, u slobodno vreme, predsedavajući Skupštine Srbije

Tokom sednice na kojoj se raspravljalo o budžetu za 2018, predsedavajući u Skupštini zloupotrebili su svoj položaj, grubo prekršili Poslovnik i krali vreme za raspravu po amadmanima. Prema Poslovniku, svaki poslanik ima dva minuta da obrazloži svoj amandman, ali predsedavajući su krali vreme tako što su svakom poslaniku SNS zaokružili vreme na dva minuta – bez obzira da li je govorio 1,17 minuta, 1,45 ili 1, 78 minuta. Na taj način su tri dana falsifikovali dužinu trajanja izlaganja poslanika vladajuće većine. Uvidom u sistem e parlamenta nedvosmisleno je utvrđeno da je poslanicima evidentirano utrošeno vreme od dva minuta iako su znatno kraće govorili, stoji u saopštenju poslanučke grupe Dosta je bilo, koja je je podnela ove krivične prijave

Kako se navodi u krivičnoj prijavi DJB, prijavljeni su navedena dela učinili svesno kako bi naneli štetu opozicionim narodnim poslanicima i veštački skratili Poslovnikom predviđeno ukupno vreme za raspravu od 600 minuta čime je nanesena teža povreda prava zloupotrebom službenog položaja i nesavesnim radom u službi.

Lider pokreta Dosta je bilo, Saša Radulović, predsedavajuće je javno upozorio da čine krivično delo što znači da su svesni i upozoreni hteli izvršenje krivičnog dela i da nisu hteli da spreče postupanje koje je za cilj imalo da spreči opozicione poslanike da koriste svoja Ustavom i zakonom garantovana prava.

Podsećamo, SNS i njihovi koalicioni partneri su podneli preko 300 amandmana na prva dva zakona koja su bila na dnevnom redu, dok je budžet za 2018. godinu bio tek šesta tačka dnevnog reda. Podneli su besmislene amandmane kako bi potrošili svo vreme za raspravu, zaštitili ministra i sprečili da građani čuju amandmane opozicije na budžet za 2018. godinu. Protivno Poslovniku, kukavički su povukli amandmane nakon pretresa o amandmanima iako Poslovnik propisuje da je to moguće uraditi do kraja pretresa, a ne nakon tog vremena.

Dva dana pre početka rasprave, predsednica Skupštine protivno Poslovniku sazvala je sednicu po hitnom postupku pri čemu nije obrazložila takav postupak iako je bila u obavezi da ga obrazloži.

Takođe protivno Poslovniku, predsednica Skupštine objedinila je raspravu o 30 zakona tako što je uz budžet za 2018. godinu na dnevni red stavila i 30 drugih zakona i odluka, i na taj način skratila vreme za raspravu kao da postoji samo jedna tačka dnevnog reda.

Cirkus u Skupštini, kome smo mogli da svedočimo i koji je trajao tokom usvajanja budžeta za 2018. godinu, bili su samo dodatno pojačani samovoljom predsednice i potpredsednika Skupštine. Po Zakonu, Ustavni sud je dužan da štiti prava svih građana, reaguje na kršenje zakona, pravila i procedura. Da li će to i učiniti, ostaje nam da vidimo.

Comments

comments