DruštvoPolitika

U istom danu: Firma koja je “ojadila” Beograd sa jelkom ponovo dobila na tenderu!

Nečuveno! Svakakvih vrsta korupcije i nameštenih tendera smo se nagledali prethodnih godina, ali ova situacija je valjda apsolutni pobednik! Od kada je pukla afera sa jelkom od 83.000 evra do kada je ista firma dobila novi posao sa Gradom Beogradom, nije prošlo ni 10 sati…

Na dan kada je otkriveno da su beogradske vlasti od firme „Kip lajt“ (Keep light) kupile verovatno najskuplju jelku na svetu od 83.000 evra i postavile je i pre završenog tendera, ista firma se pojavila kao jedini ponuđač na tenderu za nabavku još novogodišnjih svetiljki, ovoga puta u vrednosti od 200.000 evra! To možda objašnjava i iznenadnu velikodušnost firme za koju se već dve godine nameštaju tenderi za novogodišnju rasvetu, a koja se posle burne reakcije javnosti posle otkrića i nezakonite reakcije gradonačelnika Siniše Malog, koji je samostalno odlučio da se ugovor raskida, oglasila i rekla da jelku koju su cenili 83.000 evra sada daju za džabe.

„Kip lajt“ je jedini dostavio ponudu na tenderu za nabavku ukrasnih lančanica, a otvaranje njihove ponude kojem je od javnosti prisustvovala samo novinarka Pištaljke odvijalo se u isto vreme dok je Mali obećavao da će ugovor o kupovini jelke raskinuti jer je – preskupa.

Na otvaranju ponuda u gradskom Sekretarijatu za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima, osim članova komisije bio je i jedan od direktora firme „Kip lajt“ Predrag Jović.

U ponudi koja je dostavljena u cajtnotu, samo sedam minuta pre zatvaranja tendera, „Kip lajt“ je naveo da će 3.200 lančanica (gumenih svetlećih creva) sa garancijom od godinu dana dostaviti i postaviti za 23.539.200 dinara. Sudeći po tome da se na tender niko drugi nije javio, i ovaj posao će dobiti firma koja godina unazad jedina kiti Beograd.

I na ovom tenderu traženi su vrlo specifični uslovi, da ponuđači imaju četiri hidraulične podizne platforme i to dve visine 14 metara, jednu visine 12 metara i jednu visine 21 metar, te da su u proteklih pet godina isporučili 10.000 lančanica. Članovi komisije su prvo rekli da im uslove tendera niko nije sugerisao i da su ih oni pisali. Kada smo predsednika komisije Nenada Stevanovića naknadno pozvali telefonom da nam objasni zbog čega su ovi uslovi bili neophodni, on je tražio da pitanja pošaljemo mejlom.

„Relevantna preduzeća su nam poslala šta bi trebalo da tražimo“, rekao je i odbio da nam kaže koja su to preduzeća. „Prošlo je radno vreme, sva pitanja dostavite mejlom pa će se članovi komisije sastati i odgovoriti“, rekao je Stevanović.

Nakon što je gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio da će ugovor o kupovini jelke biti raskinut, firma „Kip lajt“ odlučila je da novogodišnje drvce pokloni građanima. Gradske vlasti su i prošle godine kupile novogodišnju jelku od „Kip lajta“, ali su je tada platile duplo manje – 40.000 evra. Ta jelka je, kako saznajemo iz sekretarijata, ove godine postavljena na Slaviji.

Zašto se „Kip lajt“ odlučio da Beogradu vrati 83.000 evra, Pištaljka nije uspela da sazna ni od Jovića ni od zvaničnog vlasnika „Kip lajta“ Radovana Đumića.

Na pozive i sms poruke niko od nadležnih iz gradske uprave u nije odgovarao. Od v.d. sekretara za poslove odbrane, vanrednih sitacija, komunikacije i koordinacije odnosa sa građanima Darka Glavaša nismo uspeli da saznamo kako je jelka postavljena pre nego što je tender završen. Nije nam odgovorio ni ko je tražio da uprkos tome što je JKP „Javno osvetljenje“ od „Kip lajta“ na nameštenom tenderu ove godine kupilo novogodišnju rasvetu za rekordnih 170 miliona dinara i sekretarijat na čijem je čelu opredeli sredstva da se kupi jedna od najskupljih jelki na svetu, ali i poveća budžet za nabavku lančanica za više od šest puta.

Ni Više javno tužilaštvo u Beogradu, ni gradonačelnik prestonice Siniša Mali, ni v.d. sekretara Glavaš, ali ni direktor Uprave za javnu nabavku Predrag Jovanović nisu odgovorili na pitanja o tome šta planiraju da učine da se kazne odgovorni za nameštanje tendera za „Kip lajt“.

Zamenik javnog tužioca u Prvom beogradskom tužilaštvu Aleksandra Đenadić rekla je za Pištaljku da to tužilaštvo neće preduzeti nikakve radnje da istraži da li je bilo nezakonitosti prilikom nabavke novogodišnje jelke. „Pročitala sam u medijima vest, ali to nije u našoj nadležnosti“, rekla je u telefonskom razgovoru.

S obzirom na to da je jelku nabavio gradski sekretarijat, čije je sedište na Savskom vencu, nije jasno kako to nije nadležnost Prvog osnovnog javnog tužilaštva, pod čijom nadležnošću je ova opština.

(izvor: pištaljka.rs/Snežana Đurić, Biljana Živančević)

Comments

comments