Svet

Makron pozvao Evropljane na strateški dijalog o nuklearnom odvraćanju (VIDEO)

Fancuski predsednik Emanuel Makron pozvao je danas Evropljane da razviju “najveći kapacitet akcije” naspram svetskih nemira, tako što će u potpunosti učestvovati u budućim pregovorima o kontroli naoružanja i strateškom dijalogu o nuklearnom odvraćanju.

Makron je u govoru u Vojnoj školi u Parizu rekao da Evropa ne može da ima “samo ulogu gledaoca” u trci za nuklearnim naoružanjem.

“U poslednjoj deceniji dovedeni su u pitanje strateška, politička, ekonomska, vojna, tehnološka i energetska ravnoteža i danas se suočavamo sa nečim što bi moglo da ugrozi teško stečeni mir posle toliko drama na našem kontinentu”, rekao je Makron pred oko 600 zvanica, medju kojima vojni atešei nekoliko zemalja, kao i francuski ministri odbrane Florans Parli i inostranih poslova Žan-Iv Le Drian.

Francuski predsednik je rekao da se svet suočava sa globalnom konkurencijom izmedju SAD i Kine, ubrzanim podrivanjem medjunarodnog pravnog poretka i dezintegracijom kontrole naoružanja u Evropi i dodao da je za Evropu neophodno da ima “veću stratešku autonomiju”.

7

“Francuska je uverena da se dugoročna bezbednost u Evropi može postići jakim savezom sa SAD”, rekao je Makron odgovarajući na zabrinutost nekih članica EU, posebno u istočnoj Evropi, koja se prvenstveno oslanja na NATO za svoju bezbednost.

Makron je dodao da evropska bezbednost leži i na njenoj većoj mogućnosti autonomnih akcija.

Francuski predsednik je pomenuo da je uloga njegove zemlje u Evropi sada povećana posle istupanja Velike Britanije iz članstva u Uniji, jer je sada Francuska jedina zemlja u EU koja poseduje nuklearni vojni arsenal.

“Vitalni interesi Francuske sada imaju evropsku dimenziju”, rekao je Makron.

Svaki francuski predsednik, koji je i vrhovni komandant oružanih snaga, tokom mandata tradicionalno treba da održi govor u Vojnoj školi na temu nuklearnog odvraćanja.
Izvor: Beta

Comments

comments