Društvo

“Maltretiranje naroda da prestane, rešenje za Kosovo da nađu neki novi ljudi”

Političari i kvazidržavnici trebalo bi da prestanu s maltretiranjem naroda kada je reč o rešavanju kosovskog pitanja, izjavio je glumac Ivan Jevtović i dodao da bi odgovor na taj problem trebalo da potraže neki novi ljudi.

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO) DNO: PIJANI REPORTER “HEPIJA” PEVAO I LUPETAO U PROGRAMU!

“Očigledno je da nisu dovoljno sposobni, dovoljno odvažni ili samo koriste izgovore, tvrdeći da to ne može da se reši. Zato bi prostor trebalo da prepuste nekim mladim i pametnim ljudima”, rekao je Jevtović za Fonet.

On je konstatovao da Kosovo nije jedinstven problem, već da su se u istoriji dešavali slični primeri “kojima bismo mogli da se podučimo”.

“Očekujem da direktan dijalog dovede do rešenja. I za različite slične sukobe su se nalazila rešenja”, kazao je Jevtović i ocenio da je sporazum uvek moguć.

Za njega je sve što se tiče granica problematično i napominje da se još oseća vojnikom Jugoslovenske narodne armije koji se zakleo da će braniti neotuđivost 224.000 kilometara nekadašnje celovite države.

PROČITAJTE JOŠ: SUD PRESUDIO: RTS MORA DA OBJAVI ĐILASOV ODGOVOR VESIĆU

“Nadam se da će granice na ovom jugoslovenskom prostoru postati nešto što će da spaja, a ne razdvaja sve ove divne narode”, istakao je Jevtović.

Kada je reč o pregovorima u vezi sa Kosovom, on sumnja u dobre namere iz inostranstva.

Na pitanje treba li Kosovo da dobije stolicu u Ujedinjenim nacijama (UN), odgovara pitanjem. “A šta su danas, zapravo, Ujedinjene nacije?”

Smatra da su UN odavno izgubile značaj, pa je tako i članstvo u njima potpuno relativna stvar.

“Kako je moguće da je toliko pogaženo međunarodno pravo? Kako je moguće da se ta institucija dogovora toliko puta poništavala”, pita se Jevtović.

Prema njegovom mišljenju, za referendum o Kosovu bi pre svega trebalo da se steknu demokratski uslovi, a to “još nismo dostigli”.

“Da skinemo tiraniju, pa da onda rešavamo sva ova delikatna pitanja”, poručio je Jevtović.

Kompromis po pitanju Kosova bi za njega značio uvažavanje svih vrednosti, svih života i, kako kaže, neophodnost da se istorijska faktografija, koja je važna za naš narod, ne dovodi u pitanje ni na koji način.

“Sa druge strane, želim i mojim kolegama Kosovarima da mogu da rade i da što pre imaju mogućnost, kao i ja, da putuju po Evropi”, naglašava Jevtović i dodaje da bi kompromis trebalo da olakša život svim finim i pristojnim ljudima.

Smatra da su sporazumi i dogovori u istoriji uvek dovodili do suštinskog napretka, bez obzira na poloitičke želje i pretenzije.

“Možemo da verujemo u to da postoje dobronamerni i kreativni ljudi, dovoljno umni i pametni da mogu da pronađu rešenje”, zaključio je Jevtović.

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO) SNS PROVOKATORI NAPALI POSLANIKA DS-A NA PROTESTU!

(izvor: N1)

Comments

comments