Društvo

Marija Lukić pod torturom, teško da može da ima fer suđenje u Brusu

Da li je moguće da Marija Lukić, koja je za seksualno uznemiravanje tužila bivšeg predsednika opštine Brus Milutina Jeličića Jutku, dobije fer suđenje? Marija do suda prolazi kroz špalir Jeličićevih pristalica koje joj skandiraju i nazivaju je skarednim rečima, a sudski postupak vode osobe za koje se navodi da su bliski prijatelji Jeličića.

PROČITAJTE JOŠ: KO BUDE PREVOZIO GRAĐANE NA MITING 13. APRILA – PRETI MU ZATVARANJE FIRME?!

Na ulasku u sud u Brusu, Mariju Lukić dočekale su fotografije koje su se delile prolaznicima. Glavu žene koja je, odnedavno bivšeg predsednika opštine Brus, tužila za seksualno uznemiravanje, neko je montirao na pornografske fotografije.

Sa suđenja je izostala advokatica optuženog Milutina Jeličića, te je ono odloženo. A Mariju Lukić je grupa žena, koje daju podršku bivšem predsedniku opštine, ovako ispratila. “Uaaa, Marija, uaaaa, gde ti je muž? Alo! Gde ti je muž da te brani”, pitale su je.

Fer suđenje u Brusu Marija Lukić, kako kaže, sumnja da će dobiti. Jeličić je blisko povezan sa sudstvom u toj opštini i zato je tražila da se postupak izmesti u neko drugo mesto. Međutim, to nije odobreno.

“Prijatelji su, zapravo, postupajući sudija u postupku Mladen Tipsarević i gospođa koja je predsednica suda, Ljiljana Stanković, čiji suprug radi u opštinskoj upravi, do skora predsednika, sad već bivšeg, Jeličića… Deca im se druže, čak su u rodbinskim vezama predsednica suda i Jeličićeva žena”, navodi Lukićeva.

PROČITAJTE JOŠ: PRITISCI I NASILJE I NAKON ŠTO JE NAPUSTILA SNS

U takvim situacijama, da bi se sudilo nepristrasno, najbolje je izmestiti suđenje u neutralnu sredinu, smatraju u Društvu sudija Srbije.

“Iz razloga celishodnosti, Vrhovni kasacioni sud, na predlog suda, sudije ili veća, može da odluči da se postupak premesti u neki drugi sud. To može da se učini i u nekom parničnom postupku pod određenim uslovima i to nije neko neobično postupanje. Ukoliko se oceni da bi se na drugi način lakše okončao predmet, onda je premeštanje u drugi sud pravo rešenje”, navodi Dragana Boljević iz Društva sudija Srbije.

Nije poznato da li će sadašnji sudija Mladen Tipsarević podneti zahtev za izmeštanje postupka.

“Iako se on pokušava ponašati korektno, očigledno je da ima veliki strah od sopstvene presude koja bi bila osuđujuća”, kaže advokat Borivoje Borović.

Inače, sudija Tipsarević u avgustu ide u penziju, a pre toga ima pravo i na godišnji odmor u trajanju od mesec dana. Ukoliko do tada ne donese presudu, slučaj će preuzeti drugi sudija i čitav postupak bi mogao da krene ispočetka.

PROČITAJTE JOŠ: “KAD VUČIĆU KAŽEŠ “SEDI”, ON ODMAH SEDNE ZA STO”

(izvor: N1)

Comments

comments