Društvo

Ministarstvo uputilo novi dopis vrtićima i školama: Nema potrebe za obustavom rada

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uputilo je danas novi  dopis svim predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama, a u vezi sa rizicima od širenja koronavirusa, navodeći da nema potrebe za obustavom rada, a da se stanje prati na dnevnom nivou.

Dopis prenosimo u celosti:

„U skladu sa merama donetim na  sastanku najviših državnih zvaničnika i predstavnika svih nadležnih institucija, uz mišljenje i saglasnost eminentnih epidemiologa, obaveštavamo vas da se proces vaspitno-obrazovnog i obrazovno-vaspitnog rada obavlja redovno, jer u ovom trenutku svi relevantni pokazatelji ne ukazuju na potrebu obustave rada. Ovi pokazatelji prate se na dnevnom nivou i reagovaće se u skladu sa pristiglim podacima.

Posebno napominjemo, da je direktor ustanove odgovoran da se mere visokog nivoa higijene redovno sprovode u skladu prethodnim dopisom koji je dostavljen  10. marta 2020. godine. Sanitarna i prosvetna inspekcija intenzivno će sprovoditi nadzor nad ustanovama u pogledu realizacije ovih mera.

Potrebno je roditeljima skrenuti pažnju, da se zbog bezbednosti njihove dece i bezbednosti drugih, obrate nadležnim zdravstvenim institucijama ukoliko primete bilo kakve simptome kod dece koji bi mogli da ukazuju na prisustvo virusa. Telefoni epidemiološke službe za sve informacije su 064/ 894 52 35 i 011 /268 45 66.

Direktori su dužni da vode evidenciju o broju dece, učenika  i zaposlenih koji su odsutni iz zdravstvenih razloga i da na dnevnom nivou izveštavaju nadležnu Školsku upravu.

Sve manifestacije i priredbe u zatvorenom prostoru, koje su planirane za više od 100 učenika se odlažu.

Ne dozvoliti veća okupljanja dece i učenika po holovima i hodnicima za vreme odmora.

Takmičenja i smotre učenika se ne odlažu, već je potrebno da se učenici okupe na otvorenom prostoru ( školskom dvorištu i slično) i nakon toga ih sukcesivno uvoditi po učionicama.

Ekskurzije, nastava u prirodi i druga putovanja na teritoriji Republike Srbije, za sada, se ne odlažu, s tim da se prilikom realizacije poštuju sve preporuke u pogledu okupljanja (do 100 učenika) i održavanja higijene.

U funkciji podrške realizaciji utvrđenih mera, potrebno je organizovati i pojačana dežurstva zaposlenih.“

Comments

comments