DruštvoSvet

Mozak živi i posle naše smrti

Smrt je jedina sigurna stvar na ovom svetu. Ali kada se priča o konkretnom trenutku kada ljudsko telo prestaje da živi, postoji bezbroj teorija. Međutim nijedna nije detaljno dokazana.

Današnje medicinsko objašnjenje smrti svodi se na prestanak rada srca. Sem Parnija, pulmolog koji proučava fenomen oživljavanja, naglašava da od trenutka kada srce prestane da kuca prođe 20 sekundi pre nego što se i moždanim talasima desi isto. Ova činjenica otvara mnoge teme i pitanja kada zapravo mozak prestaje da radi. Ako uspete da oživite srce, što je cilj reanimacije, postoji mogućnost da ponovo uočite znake funkcionisanja mozga.

– Što duže proces reanimacije traje, ćelije mozga ne umiru. One i dalje rade ali naravno slabijim intenzitetom – rekao je doktor Parnija.


Naučnici ulažu veliki napor da definišu umiranje i razumeju stanje medicinske smrti. U istraživanju sprovedenom 2014. godine na više od 100 osoba kojima je srce stalo i uspešno izvršena reanimacija, skoro 40 procenata njih objašnjava stanje kao budnost, iako nisu sposobni da objasne detaljnije. U ranijem istraživanju jedna žena je kliničku smrt opisala kao lebdenje iznad sopstvenog tela u trenutku kada je doktor naredio hitnu reanimaciju.

Ovakva objašnjenja povlače crtu i dovode mnoge i ćorsokak po pitanju čitave teme, ali tu se nije stalo sa debatom. Neurohirurg Haiger Varaič otišao je korak dalje u čitavoj polemici pitajući se da li odsecanje glave automatski znači i smrt.

Kako bi dokazali teoriju da stvorenje može da bude živo čak i kada mu je glava odsečena, grupa istraživača 90-ih godina je obezglavljenu trudnu ovcu priključila na mašinu za disanje. Njene mlade su izvadili carskim rezom.

– Nema sumnje, ovca je bila živa tokom ovog eksperimenta. Obezglavljene životinje nisu nužno i mrtve – zapisali su istražitelji.

(izvor: noizz.rs)

Comments

comments