DruštvoSvet

Mržnja od malih nogu – udžbenici iz istorije uče decu iz regiona da se međusobno mrze!

“I nakon 25 godina od raspada Jugoslavije se jedva dogodilo suočavanje s tim ratom. Umesto toga, učenici u Srbiji i Hrvatskoj uče jednostranu i neistorijsku verziju prošlosti”, konstatuje DPA na početku.

Citira se istoričar iz Srbije Aleksandar Miletić koji smatra da se na nastavi istorije tamošnje učenike “uči netoleranciji i mržnji”, za šta se navodi primjer udžbenika za treći razred gimnazije u kojem piše da se kroz stoljeća pokazalo da su Albanci, Crnogorci i Bošnjaci do srži pokvareni, dok su Srbi uvek delovali s najčistijim moralnim namerama.

“Najvažniji udžbenici istorije u Hrvatskoj i Srbiji indoktriniraju decu i huškaju ih protiv suseda. U udžbenicima je sve predstavljeno u crno-belom tonu bez sivih zona. Pozicija vlastitog naroda kao žrtve već se dokazuje u učenju o 19. veku. Svaka krivica je uvek apsolutno na drugoj strani. Strašni zločini pripadnika svojeg naroda redovno se opisuju kao “osvetničke akcije pojedinaca” i tako umanjuju. Dok smo “mi” uvek bili miroljubivi i konflikte hteli isključivo rešavati diplomatskim putem, “oni” su se samo bavili agresivnim osvajanjima”, opisuje DPA opšti ton udžbenika istorije u Hrvatskoj i Srbiji, prenosi Index.hr.

Navodi se kako se u Hrvatskoj uči da je samostalnost države zapravo reakcija na viševekovne želje Srba da vladaju nad Hrvatima, dok učenici u Srbiji pak uče da su se Srbi uvek samo branili od “fašističkog hrvatskog nacionalizma” i da bi bez toga inače bili istrebljeni.

Srbija se ipak predstavlja kao uzorna demokratija, koja je nažalost stalna žrtva “svetske zavere”, te se u jednom udžbeniku može doslovno naći sledeća rečenica: “Ono što u Drugom svetskom ratu nije uspelo fašističkoj Hrvatskoj kasnije su napravile evro-američke demokratije.” Misli se na “nestanak Srba” iz Hrvatske. Spominje se naravno i “austrijsko-njemačka zavera” protiv Srbije.

“Ono što obe strane ignorišu jeste kako same rade na tome da prodube probleme u međusobnim odnosima”, piše DPA i podseća da se u obe države rehabilituju fašistički zločinci te posebno slave “istorijske ličnosti koje su trn u oku drugoj strani”.

Onda nije iznenađujuće što su i danas između dve države mnogi problemi nerešeni, poput nestalih u ratu, plaćanja odštete, dogovora o razgraničenju, navodi DPA i konstatuje da je temeljni problem što se odbija govoriti o žrtvama i traumi druge strane.

Članak završava spominjanjem izjave hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, koja je rekla da će još mnogo vode proteći Dunavom pre nego Hrvatska i Srbija postanu prijatelji. Njena je izjava opisana kao nediplomatska i navedena kao primjer produbljavanja problema između dveju susjednih država.

(Izvor: Klix.ba)

Comments

comments