Društvo

Na kraju će ispasti da se Jovanović samozapalio i pucao na sebe iz zasede

Tužilac za visokotehnološki kriminal Branko Stamenković je, gostujući u Insajder debati, izjavio da su veštačenja čaura pronađenih ispred kuće novinara Milana Jovanovića okončana i da ukazuju da meci “nisu imali funkciju koja se pominje u javnosti, a to je pokušaj ubistva”.

To je do sada bilo nepoznato javnosti, a direktorka fondacije Slavko Ćuruvija Ivana Stevanović smatra da je tužilaštvo sa novim informacijama trebalo da izađe u javnost ranije i tako spreči konfuziju. Sagovornici u Insajder debati saglasili su se da mora postojati bolja komunikacija između javnog tužilaštva i građana.

PROČITAJTE JOŠ: NOVO “GENIJALNO” OBJAŠNJENJE: “PLATE BI BILE 500 EVRA DA NIJE PROMENJENA METODOLOGIJA”?!

Novinaru portala Žig info iz Grocke, Milanu Jovanoviću, u noći 11. na 12. decembar zapaljena je kuća i to u vreme kada su on i supruga u njoj spavali. Napadači su ubacili zapaljenu tečnost u garažu koja je sastavni deo kuće i najbliža je ulici. Za nekoliko minuta gorela je cela kuća. Prema prvim vestima ispred kuće su se u trenutku požara čuli i pucnji, a na licu mesta pronađene su i čaure.

“Čaure koje su pronađene na licu mesta, one su veštačene i one po nalazu nisu imale tu funkciju koja se opisuje u društvu ili u određenim krugovima, a to je da je pokušano ubistvo ka oštećenom Jovanoviću”, rekao je Stamenković.

On je pojasnio da prvobitni zaključci tužilaštva jesu, da se radi o krivičnom delu izazivanje opšte opasnosti, kao i da da je tužilaštvo imalo drugačije dokaze da bi osumnjičenima na teret stavilo drugu kvalifikaciju. Ipak navodi da to ne znači da će do kraja ostati tako i da to zavisi od dokaza.

“Zaista niko ne može da tvrdi jer neki novi dokazi, nove činjenice, mogu biti produkovani i prezentovani i onda će tužilac naravno biti u obavezi da i te dokaze oceni i skladu s ovim ostalim donele konačnu odluku”, dodao je Stamenković.

PROČITAJTE JOŠ: BRŽA, JAČA, BOLJA…SRBIJA NA 71. MESTU PO KVALITETU ŽIVOTA NA LISTI OD 80 ZEMALJA

Direktorka fondacije Slavko Ćuruvija Ivana Stevanović je rekla da, iako je njena organizacija deo Radne grupe za bezbednost novinara zbog čega je bila upoznata sa rezultatom veštačenja, smatra da je tužilaštvo trebalo da tu informaciju podeli sa građanima ranije.

“O tim mecima i toj pucnjavi se neprestano govori u medijima i tužilaštvo je trebalo da izađe mnogo ranije sa ovom informacijom o veštačenju i o tome da li je bilo pucnjave ili ne. To je prosto jedna situacija koja stvara konfuziju u javnosti”, zaključila je Stevanović.

Na pitanje novinarke kako je moguće da novinari kada prijave pretnje od tužilaštva dobijaju odgovore -“Prijava se odbacuje zbog toga što nije bilo više pretnji”, “Ni prilikom jednog incidenta nije izgovorena nijedna pretnja, već se obraćao uvredljivim rečima”, “Poruka novinarima da paze kada prelaze ulicu je nije pretnja nego kritički stav”, tužilac Stamenković kaže da se odluke nižih tužilaštva preispituju.

Jovanović: Sve što mi se desilo je moglo biti sprečeno

Novinari Portala Žig info već godinama istražuju uglavnom finansijske zloupotrebe u opštini Grocka i okolnim selima, nekoliko puta su se obraćali policiji i tužilaštvu zbog pretnji koje dobijaju. Podnosili su i prijave zbog nezakonitog rada nadležnih.

Reakcija je međutim izostala, a Milan Jovanović je u razgovoru sa novinarkom Insajdera izneo stav da je sve što mu se desilo moglo biti sprečeno da je reakcije nadležnih na vreme bilo.

“Pazite ono što smo mi objavljivali i pisali, to je moglo da se spreči da su na te naše tekstvove reagovali ostali mediji, da je ragovala policija, da je reagovao javni tužilac. Pazite, ako je to tačno što sam ja pisao, znači da tu ima elemenata krivičnog dela da neko pljačka ovu zemlju. Ako nije tačno zašto vi gospodo mene niste tužili da ja objavljujem laži”, rekao je Jovanović.

On navodi da se ni danas ne oseća bezbedno jer nema stalnu pratnju policije, kao i da mu je spaljenu kuću nedavno obilazila ćerka prvookrivljenog u istrazi Dragoljuba Simonovića, predsednika opštine Grocka.

PROČITAJTE JOŠ: I SPORTISTI PODRŽAVAJU PROTESTE: ULTRAMARATON “1 OD 5 MILIONA” KREĆE U PETAK, 8. MARTA

(izvor: beogradski-glas.rs)

Comments

comments