Svet

Na obalama Japana pojavio se “brod duhova”, pun ljudskih kostiju

Neidentifikovani drveni brod, pun ljudskih kostiju, misteriozno je danas doplovio do obala Japana.

Vlasti ostrvske države i dalje istražuju odakle je došao drveni brod koji je zalutao do japanske obale, a ovo nije prvi takav slučaj u poslednjih nekoliko nedelja. Ipak, eksperti sumnjaju da “brodovi duhova”, kako su nazvani, dolaze iz Severne Koreje.

Jedan od poslednjih slučajeva dogodio se u četvrtak, kada je japanska obalska straža izvukla do obale drveni brod nedaleko od ostrva Hokaido, na severu države. Deset muškaraca koji su bili u njemu rekli su da su iz Severne Koreje, i da su se sklonili kod ostrva zbog lošeg vremena.

Međutim, u ponedeljak je otkriven još jedan brod na kojem su pronađena tela osam muškaraca, u poodmakloj fazi raspadanja. Šef kabineta japanskog Ministarstva unutrašnjih poslova, Jošihide Suga, nije želeo da spekuliše o poreklu drvenog broda, ali je rekao da će vlada pojačati obezbeđenje obala, kako bi se sprečili sumnjivi pokušaji dolazaka u Japan.

Ipak, čuvar obalske straže rekao je da je u ruci jednog muškarca pronađeno 1.000 severkorejskih vona, tamošnje valute.

Policija je prošle nedelje spasila osam neidentifikovanih muškaraca sa još jednog drvenog broda kod Akita. Jedan od njih rekao je policiji da dolaze iz Severne Koreje i da im se brod razbio dok su pecali, zbog čega su morali da se približe Japanu.

Sličan incident dogodio se i 15. novembra, kada je obalska straža spasila trojicu muškaraca kod poluostrva Noto. I oni su rekli da dolaze iz Severne Koreje, ali su tražili da se vrate kući.

Comments

comments