Društvo

Napadi na ugašenu tv stanicu počeli kada se pojavio gost sa majicom “Vučiću, pederu”

Naše muke su počele 2015. godine kada je u programu snimljen incident. Čovek je otkopčao košulju i pokazao majicu na kojoj je pisalo „Vučiću pederu“.

Taj video na Youtubu, pod nazivom „Kada gost pređe svaku granicu pristojnosti“, ima oko 100.000 pregleda. Da li je slučajnost što su napadi na našu televiziju počeli baš tada, ili nije, procenite sami. Ja u to ne želim da ulazim – istakla je direktorka Televizije Kanal 9 iz Novog Sada Maja Pavlović, koja je juče započela štrajk glađu nakon što je posle 20 godina ugašen signal te televizije zbog duga. Ona je dodala da u Srbiji ne postoje pravila po kojima se „igra“, te da je niko iz države nije kontaktirao zbog navodnog duga koji je bio povod gašenja signala Kanal 9.

PROČITAJTE JOŠ: UGAŠEN SIGNAL JEDINE NEZAVISNE TV U NOVOM SADU, DIREKTORA POČELA ŠTRAJK GLAĐU!

– Želim da svedemo račune. Ne mogu da dozvolim da nas ugase zbog našeg duga, a da se njihov ne računa, naglasila je Pavlović dodajući da je „štrajk glađu izgleda jedini način“ da se izbori za prava svoje televizije i zaposlenih. Maja Pavlović (na slici ispod) je dobila jednoglasnu podršku kolega širom Srbije, a javnosti se obratila otvorenim pismom.

– U ovoj državi mi imamo samo obaveze i nemamo nikakva prava, a država ima sva prava i nikakve obaveze. Posle pet inspekcijskih kontrola, dve krivične prijave, paljenja zgrade naše televizije, sada nam je ETV ugasio signal sa Crvenog čota. Neću da dozvolim da nas ugase u tišini, navela je Pavlović.

Emisiona tehnika i veze (ETV) u petak je, sa Crvenog Čota, ugasila signal novosadskog Kanala 9. V.d. direktora ovog javnog preduzeća Branko Gogić rekao je za UNS da Kanal 9 ETV-u duguje više od dva miliona dinara i da duže od godinu dana, pored brojnih poziva i molbi, nije uplatio ni dinar. Sa druge strane, direktorka televizije Maja Pavlović navela je da je TV Kanal 9 od 2014. godine pokrenuo veliki broj sudskih postupaka koji do danas nisu rešeni, a čije bi presude ovoj televiziji donele oko 20 miliona dinara. Takođe, Poreska uprava im je skidala novac sa računa iako drugostepene presude još nisu donete.

PROČITAJTE JOŠ: ŠTA JE GORE: VUČIĆ KOJI JE NEDORASTAO SVOJOJ FUNKCIJI ILI NJEGOVI GLUPI SAVETNICI?

– Jedna od inspektorki koja nam je bila u kontroli nam je rekla da radimo sve po zakonu, ali da je dobila zadatak da nas kazni, po svaku cenu, kao utehu nam navodi da ćemo imati prava da se žalimo, ali, naravno, žalba ne zadržava izvršenje – istakla je Pavlović.

Poreska inspekcija je Kanalu 9 2016. godine, „po ekspresnom postupku“ skinula sa računa 250.000 dinara, iako po žalbi televizije još nije doneta drugostepena odluka. „A u postupcima koji se pokreću protiv nas donose se i presude po šablonu. Ja ne znam gde da izmislim novce, kada imamo samo obaveze a od prihoda ni traga“, ocenila je Maja Pavlović u pismu.

Prema njenim rečima, na konkursima na kojima su godinama njihovi projekti dobijali podršku sada su nepodobni, banke im ne odobravaju kredite, jer su svrstani u rizičnu grupu zajedno sa udruženjima građana i kockarnicama.

„Pa kako da zaradimo 500.000 dinara mesečno, samo za takse državi, pa onda još za plate i troškove? Pa član 91. Ustava određuje da porezi i druge dažbine moraju da se zasnivaju na ekonomskoj moći obveznika! Što se ja više trudim da opstanemo, to više propadamo“, ocenila je Maja Pavlović. Ona je dodala da joj je jedna sudija Prekršajnog suda preko prijatelja poručila da je morala da donese odluku, za koju i sama zna da je nezakonita, jer je dobila takav „nalog“.

PROČITAJTE JOŠ: GINISOV REKORDER ODLAZI IZ VOJSKE SRBIJE!

(izvor: danas.rs)

Comments

comments